Hirdetés

125 TB-os lemez bizonyítja, hogy van még kraft az optikai tárolókban



|

Egy forradalmi eljárással látványosan kitolható a korongok kapacitása.

Hirdetés

Az elmúlt évtizedekben egyértelműen megfigyelhető az optikai adathordozók visszaszorulása a lakosság körében, ezért ilyen-olyan források rendszeresen megkongatják a vészharangot a formátum felett, legutóbb például a Microsoft kapcsán, amely egy jelentés szerint jelentősen visszanyesheti a lemezes játékok támogatását az Xbox platformon.

A korongok ugyanakkor még messze vannak a teljes eltűnéstől, ha egyáltalán bekövetkezhet ez. Az ünnepek táján egy cikkben gyűjtöttük össze az érveket, miért érdemes továbbra is DVD-írót tartani, most pedig egy csoport tudós bizonyítja, hogy korántsem értük még el a technológia határait.

Hirdetés

Nemrég a PCGamesN számolt be egy ellenőrzött tanulmányról, amely egy 125 TB kapacitású lemezt prezentál, méghozzá fizikailag ugyanakkora méretben, mint a hagyományos CD-k és DVD-k. A Nature tudományos folyóiratban publikált ötlet kidolgozói ezt egy forradalmi fejlesztés révén érnék el, amellyel több száz rétegnyi adatot lehet szorosan egymásra pakolni, mindössze egyetlen mikrométernyi távolsággal az egyes rétegek között.

Az óriási kapacitás másik kulcsa, hogy az adatokat ki is lehessen olvasni, amit egy különleges festék és fotorezisztens film alkalmazása tesz lehetővé. Ezeknek hála az ultranagy felbontásban rögzített bitek a lemez anyagára adott fényreakciókat kihasználva akár több rétegen keresztül is olvashatók, hozzáférhetővé téve az óriási tárhelyet.

Abban ugyanakkor nem érdemes reménykedni, hogy egyhamar a kezünkbe vehetjük a 125 TB-os korongokat, a koncepció kidolgozói szerint ugyanis még korai szakaszban van a technológia, és egyébként sem lakossági ügyfeleknek, hanem adatközpontokba szánják, ahol tömbökbe halmozva exabit-szintű tárolást tehet lehetővé.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.