Hirdetés

14 év után bezárt az Omegle chatplatform



|

A véletlenszerű beszélgetésekre létrehozott oldal alapítója nem hajlandó tovább küzdeni a visszaélések és a kritikusok ellen.

Hirdetés

Habár 2009-re már rég letűnt a klasszikus chatplatformok fénykora, az akkor 18 éves Leif K-Brooks rájött, hogy miként lehet ismét izgalmassá tenni a vadidegenekkel való online csevegést, és útnak indította az Omeglét, amely véletlenszerűen sorsolta össze a felhasználókat, teljesen kiszámíthatatlan élménnyel szolgálva a közönségnek.

Ahogy azonban az az interneten oly gyakran előfordul, ezzel a szolgáltatással is sokan visszaéltek, így az Omegle gyakran vált botrányok főszereplőjévé, főként az oldalon vadászó pedofilok miatt. Az alapító most megunta az állandó feszültséget, és egy hirtelen döntéssel bezárta az egész platformot.

Hirdetés

Aki most az Omegle weboldalára navigál, azt egy sírköves illusztráció és K-Brooks levele fogadja, amelyben az ötletgazda hosszasan visszatekint az elmúlt 14 év történetére. Az írás szerzője leszögezi, hogy a szolgáltatás számos pozitív élményhez járult hozzá, így például embereket segített ki a magányból és lelki társakat ismertetett meg egymással, akik közül némelyek össze is házasodtak.

Másrészt viszont az "őszinte elszámolás" jegyében azt is elismeri, hogy egyesek visszaéltek a platformmal, "kimondhatatlanul szörnyű bűncselekményeket" követve el. Az alapító megpróbált küzdeni ezek ellen, proaktívan együttműködve a hatóságokkal és a National Center for Missing and Exploited Children nevű gyermekvédelmi szervezettel, az utóbbi időben viszont egyre hevesebb támadások érik, amelyeket nem tart konstruktívnak, ezért inkább lehúzza a rolót.

K-Brooks azt mondja, hogy szeretné, ha a körülmények másmilyenek lennének, ám a támadások elleni harc jelentette extra stressz és anyagi terhek, párosulva az Omegle működtetésével járó feszültségekkel és költségekkel, túl soknak bizonyulnak a számára.

"Az Omegle már pszcichológiailag és pénzügyileg sem fenntartható. Őszintén szólva nem akarok szívrohamot kapni a harmincas éveimben."

- írja az alapító, aki azonnali hatállyal le is állította a szolgáltatást. Búcsúzó soraiban pedig még kifejezte az abbéli aggodalmát, hogy a moderáció körül dúló jelenlegi viták az általa megismert és megszeretett internet végéhez vezethetnek, melynek helyét a hagyományos televízió egy "felvizezett változata" veheti át, ami a passzív tartalomfogyasztásra lesz kihegyezve az aktív részvétel és a valódi emberi kapcsolatok helyett.

Te próbáltad valaha az Omeglét?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.