Hirdetés

157 naponta ismétlődő jelet fogtak be a világűrből



|

Gyors rádiókitöréseket azonosítottak a Manchesteri Egyetem csillagászai.

Hirdetés

Ismét olyan gyors rádiókitörést (FRB) fogtak be a tudósok, amely valahonnan a messzi világűrből érkezik, és szabályos időközönként ismétlődik. Az FRB 121102 érdekessége, hogy igazából elég lomha, ez 157 naponta továbbít jeleket: 90 napon át aktív, majd 67 napra eltűnik. A mostani felfedezés a Manchesteri Egyetem csillagászainak köszönhető, ehhez pedig a Jodrell Park Oszervatórium Lovell teleszkópját használták. Ennek tányérja 76 méter átmérőjű. 

Hirdetés

Arra eddig nem jöttek rá a szakemberek, hogy vajon mi a jel pontos forrása, és miért van ez a váltakozó periódus a jeladásban. A tippek szerint magnetárokról lehet szó, tehát olyan neutroncsillagokról, amelyek nagyon erős mágneses térrel rendelkeznek. Arra viszont nincs bizonyíték, hogy biztosan erről van-e szó. 

Mielőtt bárki arra gondolna, hogy egy idegen faj lépne velünk kapcsolatba, érdemes megjegyezni, hogy a gyors rádiókitörések óriási rejtélynek számítanak a csillagászatban, főleg, mivel a másodperc mindössze ezredrészéig tartanak. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.