Hirdetés

1,9 millió lopott bankkártya adatait adja ingyen a Joe Bidenről elnevezett darknetes platform



|

Ez már a BidenCash piactér negyedik nagy szivárogtatása.

Hirdetés

Korábban már nálunk is olvashattatok a tavalyi évben megnyílt BidenCash piactérről, amely a sötét web népszerű szolgáltatójaként kifejezetten hackertámadásokban ellopott bankkártyaadatok értékesítésében utazik. Az ügyes névválasztáson túl a platform nagy mennyiségű adathalmazok ingyenes nyilvánosságra hozatalával is előszeretettel hívja fel magára a figyelmet. Eddig három ilyen eset történt, most pedig itt az újabb akció: ezúttal 1,9 millió kártya információi váltak szabadon hozzáférhetővé, összesen 5 millióra emelve az érintett kártyák számát.

A BleepingComputer beszámolója szerint az egyetlen gombnyomással letölthető adathalmazban főként 2025 és 2029 közötti lejárati dátumú bankkártyák találhatók, de akad köztük néhány 2023-as darab is. A kiszivárgott adatok a kártyaszámot, a lejárati dátumot és a háromjegyű (CVC) biztonsági kódot is tartalmazzák, így az információk alkalmasak lehetnek vásárlásra és különböző visszaélésekre.

Hirdetés

A portál ugyanakkor megjegyzi, hogy a BidenCash korábbi "ajándékainak" elemzése alapján az adatcsomagokban gyakoriak a duplán szereplő tételek és az érvénytelenített kártyák, így a valós áldozatok száma alacsonyabb lehet. A mostani adathalmaz ráadásul összességében kevésbé összeszedettnek, kevésbé minőséginek tűnik, mint a korábbiak.

Forrás: BleepingComputer
Forrás: BleepingComputer

A kiberbűnözők körében különösen népszerűnek számító piactér tavaly október óta tesz ingyenesen is elérhetővé bizonyos adatcsomagokat, eddig egy 1,22 milliós, egy 2 milliós és egy 230 ezres pakkot hozva nyilvánosságra. A fizetési adataink megőrzése érdekében érdemes csak megbízható online szolgáltatóknál vásárolni, és náluk is leginkább egyszer használatos virtuális kártyákat alkalmazni. Emellett hathatós védelmet nyújt a kétlépcsős azonosítás is, ami a 2021 januárja óta az egész EU-ban kötelező. Ezeken túl még számos hasznos tanáccsal látta el a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága a felhasználókat, hogy eredményesen tudjanak védekezni a kiberbűnözők ellen.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.