Hirdetés

20 ezer videokártyával akarja az EU megjósolni a Föld jövőjét



|

Különleges szuperszámítógépet tervez csatasorba állítani az Európai Unió.

Hirdetés

Az Extreme Tech nemrég beszámolt egy elég különleges tech projektről: az Európai Unió felügyelete mellett egy olyan szuperszámítógépet akarnak létrehozni, melynek több mint 20 ezer kimagasló erejű videokártya adná a hátterét. Az így kapott szédítően magas számítási kapacitással az EU olyan szimulációkat akar futtatni, melyek a Föld potenciális jövőjének vizsgálatához járulhatnának hozzá.

Elsősorban az éghajlatváltozást, az óceánszint hatásait, a hőmérséklet emelkedését, és egyéb extrém környezeti tényezőket vizsgál, illetve szimulál majd a gép. 

Hirdetés

Az projectre szánt szuperszámítógép alapját a zürichi Cray Piz Daint jelenti, ebben a gépszörnyetegben jelenleg több mint 5000 Pascal-alapú GPU található, a tervezett számításokhoz és szimulációkhoz azonban jóval több nyers erőre van szükség - itt jön képbe az említett 20 ezer videokártya. 

Persze nem az elkövetkező napokban rajtol majd el a projekt, az optimista becslések szerint is 7-10 esztendőre szükség van ahhoz, hogy elindulhasson a tényleges munka. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.