Hirdetés

2024-ben állítják pályára az első magyar kereskedelmi műholdat



|

Kormányzati és tudományos kutatási feladatokra is alkalmas lesz az első magyar kereskedelmi műhold.

Hirdetés

A 4ig Nyrt., az Antenna Hungária Zrt. és a New Space Industries Zrt. közös vállalatot hoz létre CarpathiaSat Magyar Űrtávközlési Zrt. néven azzal a céllal, hogy 2024-ben pályára állítsa az első magyar kereskedelmi műholdat. Ezt hosszú távon üzemeltetnék, és kormányzati, valamint tudományos kutatási feladatokra is alkalmas lenne. Magyarország a kilencvenes évek óta minden szükséges jogi feltétellel és nemzetközi megállapodással rendelkezik, hogy saját műholdat üzemeltessen a helyi távközlési és telekommunikációs célok megvalósításához. 

Hirdetés

A pályaszakaszt még 2004-ben adta bérbe a magyar kormány egy külföldi magáncégnek, de 2024-ben a szerződés lejár, így Magyarország ismét rendelkezhet a saját pályapozíciója és frekvenciája fölött. Ezt a lehetőséget használják most ki az első saját kereskedelmi műholddal. 

Magyarország első hírközlési és telekommunikációs műholdját az állam és a magánszektor szoros együttműködésével üzemeltetik majd, az új társaság 20 évre kapja meg az ehhez szükséges jogokat. A többsége, 51 százalékos részesedés a 4iG Nyrt. kezében lesz. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.