Hirdetés

2040-re a NASA házakat tervez építeni a Holdon



|

3D nyomtatás segítségével szeretnék végrehajtani grandiózus tervét.

Hirdetés

Az elmúlt két évtizedben felgyorsulni látszanak az események a NASA háza tájékán: mintát gyűjtöttek egy a Földre veszélyes aszteroidáról, lenyűgöző képeket készítettek a Mars felszínéről és ismét embert készülnek eljuttatni a Holdra. A nemzetek közti versengés is kezd ismét fellángolni, ami jó esetben pozitívan befolyásolhatja az ágazati innovációkat.

A NASA tudósai egy nemrég megjelent interjúban arról nyilatkoztak, hogy a közeljövőben az űrügynökség visszatérhet bolygónk egyetlen holdjára, és szeretne ott házakat is építeni 3D nyomtató segítségével.

Hirdetés

A tervek szerint a ház anyagát egy a Hold felszínén található kőzet, az úgynevezett holdbeton fogja adni. A NASA már kivitelező céget is talált a feladathoz. Az austini székhelyű cég, az ICON fogja a kivitelezést végezni. A vállalat Olympos-projektnek nevezte el az erre irányuló küldetést. A cég még 2018 márciusában készítette el első, 350 négyzetméteres otthonának prototípusát Austinban a Vulcan nevű saját fejlesztésű géppel.

Az ICON idén mutatta be az első mintaotthonát a texasi Georgetownban található Wolf Ranchon, amely a 3D-nyomtatással készült 100 otthonos közösségi projektjének része. A startup 2020-ban kapott először támogatást a NASA-tól, 2022-ben pedig további 60 millió dollárt jelentett be a Földön túl is használható űrbázisú építési rendszerre. Az elképzelés szerint a 3D-nyomtatót rakétával küldik fel a Holdra, a nyomtató pedig onnan végzi el a feladatát.

Niki Werkheiser, a NASA technológiai érlelésért felelős igazgatója, meglehetősen optimista a terveket illetően, amelyeken hamarosan el fognak kezdeni dolgozni. Egyébként ez nem az első eset, hogy valaki 3D nyomtatott épületek felhúzásáról. Nemrégiben a Marson terveztek hasonlót

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.