Hirdetés

240 wattos töltésnek ágyaz meg az USB C-szabvány revíziója



|

A Type-C szabvány két éve nem kapott ilyen jelentős felülvizsgálatot.

Hirdetés

Az utóbbi években az USB-C meglehetősen leegyszerűsítette a töltést, hiszen az iPhone kivételével gyakorlatilag minden mobil ezt használja, de egyes iPadeknél és a Maceknél még az Apple is beadta rá a derekát. Az egyezményes forma mellett a 24 pines csatlakozó másik nagy előnye, hogy a Power Delivery specifikáció révén a 100W-os gyorstöltés előtt is megnyitotta az utat.  

A szabványért felelős USB Implementers Forum pedig nemrég közzétette az USB-C legújabb, 2.1-es revíziójának 415 oldalas dokumentációját, amiből kiderül, hogy magasabb fokozatba kapcsolva hamarosan a 240W-os gyorstöltés is támogatottá válik majd. Érzékeltetésként: az átlagos telefontöltők ma 18-25W-tal dolgoznak, a Xiaominál pedig a 120W-os gyorstöltő bemutatása volt a tavalyi év nagy szenzációja.

Hirdetés

A 2.1-es revízió többek közt az USB4-eszközök megjelenését és a Power Delivery korszerűsítését készti elő, a 240W-os töltésért pedig a Standard Power Range specifikációt leváltó Extended Power Range (EPR) bevezetése felel.

Az USB-C esetében most az egyes laptopoknál használt 130W-os töltés képviseli a csúcsot, ám ez is csak a Power Delivery 100W-os limitének kijátszásával lehetséges. Az EPR megjelenése viszont biztonságos kereteket nyújt a töltési teljesítmény növeléséhez.

Az Extended Power Range-szabványra való átállással a most használt Standard Power Range-nek megfelelő kábelek elavultnak minősülnek majd, mivel az USB-C egy sor módosításon fog átesni, például a nagyobb feszültségből eredő kockázatok miatt. Az új szabványnak megfelelő kábelek és csatlakozók legkorábban az idei év végén, vagy 2022  első hónapjaiban bukkanhatnak fel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.