Hirdetés

27 év után hívják vissza Európa hordozórakétáját, a legendás Ariane 5-öt



|

117 küldetés után nyugdíjazzák az egyik legmegbízhatóbb személyzet nélküli űrszállításra használt eszközt.

Hirdetés

Bár az 1996 júniusában debütált Ariane-5 első, sikertelen küldetése után erre kevesen mertek volna fogadni, az eszköz messze túlszárnyalta a hozzáfűzött reményeket. Ikonikus és stratégiailag fontos műholdak sorát juttatta el rendeltetési helyére. Az első küldetése után egyetlen további sikertelen volt közel három évtizedes működése során. 

Habár az 1990-es évek közepén még a Hermes űrsikló kilövéséhez tervezték indítóplatformként használni, az eredeti projekt végül nem valósult meg. Később viszont olyan fontos és jelentős küldetések végrehajtásában kapott szerepet, mint a Galileo GPS, James Webb űrteleszkóp és a Rosetta űrszonda szállítása. Utolsó útjára idén július 5-én indult két műholddal, hogy 33 perccel később sikerrel végezze be parádés pályafutását. 

Hirdetés

A hivatalos visszavonás után az ESA-nak (Európai Űrügynökség) rég nem látott problémával kell megküzdenie, hiszen a megbízható igásló utódja, az Ariane-6 többszöri csúszás után még mindig tesztelési fázisban van. Ha lehet hinni az előrejelzéseknek, az új modell költséghatékonyabb lesz és egyéb új innovatív megoldásokat is alkalmaz majd, például az indítási módok tekintetében. Bár még ez is egyszer használatos modell lesz, a mérnökök a következő évtizedben terveznek csak előállni az újrafelhasználható rakétával.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.