Hirdetés

30 év után új gomb kerülhet a számítógépek billentyűzetére



|

A Microsoft mesterséges intelligencia platformját egy gombnyomással elérő beépített billentyű helyzetbe hozhatja a vállalatot a versenytársakkal szemben.

Hirdetés

Többféle elmélet és történet kering arról, miért épp QWERTY kiosztásúak a billentyűzetek, de az 1800-as évek vége óta, az írógépek korától fogva ez a legszélesebb körben  használatos, és ritkán variálják meg.

Az első PC-k megjelenésével is a 104, illetve 107 gombos billentyűzeteket kezdték el alkalmazni, amin az elmúlt szűk öt évtizedben nem sok elem változott a Windows-gomb 1995-ös megérkezése kivételével.

Most, 28 év elteltével a Microsofttal partnerségben álló PC- és perifériagyártók egy új gombot szeretnének meghonosítani. A Microsoft Bing után érkező új AI-platform, a Microsoft Copilot a redmondi anyacégnek és üzleti érdekeltségének köszönhetően a billentyűzetek új generációira egy dedikált gombot hozhat el, aminek ki nem mondott célja, hogy az ilyen billentyűzetet használók legkézenfekvőbb választása legyen a tavaly virágzásnak indult AI-platformok közül a Microsoftté.

Hirdetés

Egyébként jelenleg sincs nagyon elrejtve a Windows gyártójának mesterséges intelligenciás felülete, a Win+c billentyűkombináció pillanatok alatt megnyitja nekünk azt. Természetesen a szoftver ugyanúgy megkereshető a Windowsban, vagy letölthető iOS-re és Androidra is. A Copilot billentyű a hírek szerint a Szóköztől jobbra fogja valamelyik meglévőt cserélni. Ez egyes gyártóknál a "menü" gomb, míg másoknál az "alt" lehet, de teljesen új különálló gombként is megjelenhet egyes márkák klaviatúráin.

A Microsoft az életbe lépő változtatást a billentyűzet 30 éve tartó változatlanságának reformjaként hirdeti, de ez nem teljesen igaz. Korábban laptopgyártókat próbált a Cortana gomb bevezetésére rávenni, ami a Toshibánál sikerült is. Azóta se Toshiba, se Cortana, de hogy a Copilot gombnak mi lesz a sorsa, azt még korai lenne találgatni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.