Hirdetés

300 000 dollárnyi bitcoint próbáltak kiszedni egy régi ZIP fájlból



|

Egy férfi nem fért hozzá a körülbelül 300 000 dollárt érő pénzéhez, ami bitcoin formájában lapult egy régi ZIP fájlban.

Hirdetés

Michael Stay még októberben kapott egy érdekes üzentet a LinkedInen: egy idegen férfi nem fért hozzá a bitcoin formájában tárolt nagyjából 300 000 dollárjához. A Google-nél korábban biztonsági mérnökként dolgozó Stayt persze nem lepte meg, hogy megtalálta az illető, elvégre már 19 éve osztott meg olyan technikát, amivel titkosított ZIP fájl feltörhető. Éppen ilyenben van ugyanis a férfi pénze, de elfelejtette a jelszót. És azt remélte, hogy Stay segít neki feltörni. 

Hirdetés

Stay becslései szerint 100 000 dollárt kell elkérnie ahhoz, hogy fel tudja törni a fájlt. A férfi elfogadta az ajánlatot, a jelenleg a Pyrofex technológiai igazgatójaként dolgozó Stay pedig lázas munkához látott. Hamar kiderült, hogy az évtizedekkel ezelőtt tervezett, de időtálló formátumba csomagolt fájlt nem lehet az egyszerűbb módokon feltörni. Szerencsére megvolt a laptop és a tömörítőprogram, amivel anno titkosítva lett az archívum, így minimálisan sikerült leszűkíteni a feloldókulcsok végtelen tárházát közel végtelenre. 

Mivel izmos hardverre volt szükség, a cég ügyvezetőjének engedélyével a Pyrofex NVIDIA Tesla GPU-it vetették be, és kiderült, hogy mennyi idő, mire a támadás eredménnyel jár. A több hónapnyi mérnöki előkészítés bár elhúzódott, végül a támadás nem tartott hónapokig, egy hét elég volt, ráadásul így nem csak pénzt spóroltak, de tíz éve még speciális célhardverrel is többe került volna a művelet, mint a 300 000 dolláros vagyon. 10 nap után végül elbukott a támadás, közben zuhant az árfolyam, de végül egy hibajavítás után sikerrel jártak, a feltörés pedig csak 7000 dollárba került 100 000 helyett. Végül a mérnök az eredeti megállapodás negyedét kaphatta, és csak az egyedi feltételek és régebbi ZIP-verzió miatt járhatott sikerrel. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.