Hirdetés

3,6 milliárd dollárnyi lopott Bitcoint foglaltak le egy amatőr rappernél és a férjénél



|

Az Egyesült Államok történetének legnagyobb értékű lefoglalását hajtották végre a házaspárnál.

Hirdetés

Nem lennénk meglepve, ha néhány év múlva dokureality-sorozatként köszönne vissza az Egyesült Államok Igazságügyi Minisztériumának (Department of Justice - DOJ) legújabb akciója, melynek keretében 3,6 milliárd dollár (1115 milliárd forint) értékű Bitcoint foglaltak le egy New York-i házaspárnál.

A sztori már önmagában a lefoglalás értéke miatt is világszenzáció lenne, a DOJ fennállásának történetében ugyanis messze ez az eddigi legnagyobb fogás, ám ez még csak a felszín, minél mélyebbre megyünk, annál érdekesebb a történet.

Hirdetés

A lefoglalt bitcoin a hongkongi Bitfinex kriptotőzsde 2016-os meghackeléséből származott, amikor is 119 ezer BTC-vel lépett olajra egy ismeretlen tettes. Az elkövető kilétére továbbra sem derült fény, a letartóztatott házaspárt ugyanis csak a vagyon tisztára mosásával vádolják.

A páros női tagja, a 31 éves Heather Morgan korábban olyan újságok hasábjain osztogatott kiberbiztonsági tippeket, mint például a Forbes, az egyik cikkében pedig szakértőként szólaltatta meg a kirabolt Bitfinexnek is bedolgozó BitGo képviselőjét. A hölgy emellett "Razzlekhan" néven még amatőr YouTube-rapperként is próbálkozott. A videómegosztóról sajnos már eltűntek a művei, a Twitter népe viszont készséggel archiválta a munkásságát. Különösen ajánlott a második dal meghallgatása, amiben "a Wall Street krokodiljának" hívja magát.

A minisztérium közlése szerint Morgan és férje, a 34 éves Ilya Lichtenstein több mint 2000 tranzakcióra bontva 119 754 bitcoint vettek át a Bitfinexet kifosztó hackertől. Ebből 25 ezer BTC-t kb. 1 milliárd dollár értékben kiutaltak Lichtensein számlájáról. Az összeget arany- és NFT-vásárlásokkal próbálták tisztára mosni, egy részét viszont a férj és a feleség számláin helyezték el.  

A duó mindent elkövetett a pénzmozgás átláthatatlanná tételéért, ám a DOJ az összes tranzakciót lekövette, a házaspárnál pedig még mindig maradt 94 ezer bitcoin, mikor rajtuk ütöttek. Ez volt a 3,6 milliárd dolláros fogás, tehát ha korábban lépnek, még jóval nagyobb is lehetett volna a zsákmány. Lichtensein és a rapper karrierről álmodozó párja most akár 20 év börtönt is kaphatnak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.