Hirdetés

364 millió dollárra bünteti Oroszország a Google-t



|

A YouTube gyakorlatilag az utolsó olyan nagy amerikai tech-platform, ami még nem hagyta el Oroszországot, de könnyen lehet, hamarosan ez is változni fog.

Hirdetés

Az orosz médiafelügyelet, vagyis a Roskomnadzor saját Telegram-oldalán jelentette be, hogy nem kevesebb mint 364 millió dolláros, vagyis nagyjából 143,9 milliárd forintos büntetést róttak ki a Google-re, vagyis egészen pontosan a YouTube-ra. Az okokat nem nehéz kitalálni.

Oroszellenesnek tartott videók tárolásáért kapta meg ugyanis ezt a büntetést a YouTube.

Hirdetés

Az orosz hatásógok szerint nehezen halad az általuk illegálisnak ítélt tartalmak töröltetése, a Roskomnadzor egészen pontosan úgy fogalmazott az említett bejegyzésben, hogy "szélsőségességet és terrorizmust", valamint "oroszellenes propagandát" népszerűsítettek egyes videók, mégsem tudták töröltetni őket. A büntetés 21 milliárd rubel - vagyis 364 millió dollár.

Korábban teljeskörűen betiltották az orosz illetékesek a Facebookot és az Instagramot az országban, az állampolgárok hozzáférését pedig alaposan korlátozták a Twitterhez. Nem nehéz elképzelni azt, hogy hamarosan a YouTube is hasonló sorsra juthat - legalább egy időre.

Oroszország és a Google viszonya egyébként sem rózsás: idén már lefoglaltak 143 millió dollárt, vagyis 55,6 milliárd forintot a vállalat számlájáról, mivel a Google nem volt hajlandó kifizetni egy korábban kirótt bírságot - abba az esetben is oroszellenesnek nyilvánított tartalmak miatt született a büntetés.

A Google anyacége, az Alphabet nem kevesebb mint 1500 milliárd dollárt ér, de a Google  orosz részle rögtön csődöt is jelentett a büntetés után. A Roskomnadzor szerint viszont a csőd sem gátolta meg a Google-t abban, hogy tovább közvetítse az oroszellenes propagandát - ez a gyakorlatban még mindig azt jelenti, hogy a YouTube-on elérhetőek olyan videók, melyeket az orosz hatóságok "oroszellenesnek" tartanak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.