Hirdetés

3D-nyomtatott acélhidat avattak Amszterdamban



|

Nem csak szép, még okos is a gyalogosoknak készült átkelő.

Hirdetés

Még 2015-ben járta be a világsajtót a hír, hogy Amszterdamban egy egyedülálló, 3D-nyomtatott gyalogoshíd épül. A város híres vörös lámpás negyedébe megálmodott átkelő ünnepélyes felavatására a napokban került sor, s nem más, mint Máxima holland királyné adta át a közönségnek.

A MX3D nevű startup által elkészített híd Amszterdam egyik legrégebbi kanálisa, az Oudezijds Achterburgwal felett ível át, a szerkezetén pedig 4 robot dolgozott fél éven keresztül, 4,5 tonna rozsdamentes acél felhasználásával.

Hirdetés

A 12,5 méter hosszú és 6,4 méter széles konstrukció egy cégeken és szervezeteken átívelő összefogás eredménye, amelyből Amszterdam városa és a MX3D mellett az Imperial College London, a Lenovo, az Alan Turing Institute és az Arup is kivette a részét.

Az építmény így egy sor csúcstechnológiás szenzort kaphatott, melyekkel a kutatók behatóan vizsgálhatják az áthaladó tömegek viselkedését, olyan témákhoz szolgálva hasznos adatokkal, mint például a turizmus hatása a környékre, vagy éppen a híd öregedésének folyamata.

A tervezési fázist követően már 2017-ben elkezdődött a híd elemeinek kinyomtatása és összeállítása, így az átadásra az eredeti tervek szerint korábban került volna sor, ám a kanális falainak felújítása miatt végül két évet csúszott a telepítés.

A projekt jelentőségéről a szerkezet mérnöki munkálataiért felelős Arup vezetője, Stijn Joosten úgy nyilatkozott, hogy a híd új lehetőségeket nyit meg a mérnököknek és az építészeknek, akik a 3D-nyomtatás révén eddig nem használt struktúrákkal és formákkal kísérletezhetnek a jövőben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.