Hirdetés

40 évre börtönbe megy a hacker, aki kiszivárogtatta a CIA titkait



|

A CIA egy korábbi munkatársa "digitális Pearl Harborként" jellemezte a Joshua Schulte által elkövetett adatlopást.

Hirdetés

A titkos dokumentumok közlésére létrehozott WikiLeaks még 2017 tavaszán kezdett a CIA-től származó érzékeny dokumentumokat publikálni, összesen 26 alkalommal osztva meg a Központi Hírszerző Ügynökség védett adatait. A Vault 7 és Vault 8 néven is emlegetett szivárgás a hivatal történetének legnagyobbja volt, óriási szégyent hozva a kémszervezetre.

Az ügyben végül egy korábbi CIA-alkalmazottat, Joshua Adam Schultét tartóztatták le, aki a nyomozás alapján a kollégáit és a feletteseit célzó bosszúból lopta el az információkat. A 35 éves férfi ellen most megszületett az ítélet: 40 évre börtönbe kell vonulnia.

Hirdetés

Az Axios hírügynökség beszámolója szerint Schultét összesen 480 hónap fogságra ítélték kémkedés, számítógépek meghackelése, valamint a bíróság és a nyomozást végző FBI félrevezetésének kísérlete miatt. A szoftvermérnök végzettségű férfinak továbbá azt is felrótták, hogy az eljárás során nagy mennyiségű gyermekpornográf anyagot találtak a számítógépén.

"Schulte által elkövetett lopás és az adatok nyilvánosságra hozatala azonnal és mélyen károsította a CIA azon képességét, hogy külföldi hírszerzési információkat gyűjtsön Amerika ellenfelei ellen, valamint közvetlenül veszélyeztette a CIA személyzetét, programjait és eszközeit, és több száz millió dollárjába került az ügynökségnek."

- mondja az Igazságügyi Minisztérium, amely szerint a szivárogtató így kivételesen súlyos károkat okozott az Egyesült Államok nemzetbiztonságának. A CIA egy korábbi igazgatóhelyettese pedig egyenesen "digitális Pearl Harborként" jellemezte Schulte tettét, utalva az USA haditengerészetét ért 1941-es, pusztító japán légitámadásra. Az ítélet szerint a szivárogtató azzal súlyosbította a helyzetét, hogy a letartóztatását követően többször is hazudott a kihallgatásai során, kitalált történetekkel próbálva menteni magát.

Az Axios mindazonáltal megjegyzi, hogy a Schulte által nyilvánosságra hozott adatok nagyrészt "jelentéktelenek" voltak, mivel főként régi hacker eszközök használati útmutatóit tartalmazták.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.