Hirdetés

50 év után először landolhat amerikai eszköz a Holdon, de van egy kis gond



|

A Peregrine többek között az első magyar tárgyat is eljuttatná a legközelebbi égitestre, csak nem biztos, hogy célba ér.

Hirdetés

Több, mint öt évtized telt el azóta, hogy az emberi kíváncsiságtól és dicsvágytól hajtott nagyhatalmak egy űrverseny keretében meghódították bolygónk egyetlen holdjának felszínét. Az Apollo-program keretében végrehajtott landolások hosszú időre eldöntötték a versengést az USA javára. Bár  hidegháború utáni átrendeződések pár évtizedre nyugalmat hoztak, napjaink ismét az űrverseny jegyében telnek.

Sok egymástól független projekt van jelenleg is folyamatban, de ismét a legnagyobb figyelem és a legtöbb erőforrás a Holddal kapcsolatos küldetésekre irányul. Tavaly két ország is - India és Oroszország - megkíséreltek leszállást végrehajtani a Hold felületén, de kettejük közül ez csak Indiának sikerült. Rajtuk kívül a japánok és az amerikaiak is terveznek odautazni a közeljövőben.

Hirdetés

Magyar idő szerint hétfő reggel 8 óra 19 perckor indult útnak egy Vulcan Centaur rakéta, hogy az Apollo program óta először egy amerikai projekt keretében leszállást hajtson végre a Földhöz legközelebb eső égitestesten. A rakétát felbocsátó United Launch Alliance egy űrkutatásban érdekelt magáncég, ami Elon Musk SpaceX-ének a legfőbb riválisa az ágazatban. A Vulcan Centaur a tervek szerint a jövőben még több amerikai küldetésben fog részt venni.

A Vulcan által gyártott leszállóegység, a Peregrine az Astrobotic nevű vállalat fejlesztésében készült el. A fedélzetén szállított műszereken kívül melyek a NASA tulajdonát képezik, egy érdekes magyar vonatkozású tárgyat is magával visz az űreszköz a Holdra. A Memory of Mankind (MOM) program keretén belül egy 20X20 cm-es plakettet erősítenek a Peregrine-re, amit a magyar Puli Space Technologies Kft. készített. A Puli Téridő Plakett afféle időkapszulaként funkcionál, és 21 szöveges üzenetet gravíroztak a felületére, melynek tartalma megtekinthető ezen az oldalon.

A Puli Téridő Plakett
A Puli Téridő Plakett

Bár a reggeli kilövésnél nem merült fel proléma, útközben kiderült, hogy a Peregrine nem tudja a nap felé tartani az invertereit. A technikai problémát az Astrobitic jelentette szinte azonnal a felszállás után. Ha nem tudják a problémát megoldani, az az egész küldetés sikerét veszélyezteti.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.