Hirdetés

86 millió forintnyi PC-alkatrészt lopott el az Amazon egyik dolgozója



|

Jó ötletnek tűnt a saját címére postázni a zsákmányt, most hosszú börtönbüntetés lehet a vége.

Hirdetés

Habár a minőségi PC-alkatrészek sosem voltak kimondottan olcsók, a chiphiány óta minden jóval drágább lett, még ha (szerencsére) nem is olyan extrém mértékben, mint a kriptobányászok által elkapkodott videokártyák esetében.

A helyzetet pedig nem csak a nyerészkedő eBay-lovagok igyekeznek kihasználni, de a bűnözők is, hiszen a fekete piacon egy vagyont lehet keresni a lopott alkatrészekkel. Nemrég például egy egész teherautónyi GeForce RTX 3000-es kártyát fújtak meg, melyek aztán Vietnamban bukkantak fel ismét, most pedig egy Amazon-dolgozóról derült ki, hogy nagyban űzte a hardverek elcsaklizását.

Hirdetés

A 27 éves Douglas Wright a cég charlotte-i raktárában dolgozott operatív igazgatóként, ahol 2020 júniusa és 2021 szeptembere között több mint 273 ezer dollár (86 millió forint) értékben postázott magának videokártyákat, processzorokat és belső merevlemezeket. Az eltérített zsákmányt aztán egy kaliforniai számítógépes nagykereskedő vásárolta fel. Wright beismerte a tettét, a legrosszabb esetben 20 évnyi börtön és 250 ezer dolláros bírság vár rá - írja az Igazságügyi Minisztérium közleménye.  

A leírtak szerint Wright az Amazon informatikai rendszeréhez való hozzáférésével élt vissza, ám nem volt túl okos, mivel az ellopott hardvereket a saját, otthoni címére küldte. Nemrég egy hasonló esetről számoltunk be, akkor egy baltimore-i oktatási alkalmazott használta arra a pozícióját, hogy 3000 darab, jótékony célra szánt iPodot lovasítson meg a tankerületétől.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.