Hirdetés

8K a jelen – ezt ígéri az új kávamentes Samsung TV



|

A FHD kőkorszak, a 4K elavult, a 8K-é a jövő - pontosabban a Samsung szerint a jelen, a trükk csupán annyi, hogy megfelelő tévét kell hozzá választanod. De mi kettő, a 8K-nál érdekesebb újdonságra kaptuk fel inkább a fejünket.

Hirdetés

Nem titok, hogy az LG és a Samsung szépen megférnek egymás mellett a piacon: előbbi az OLED technológiát és tévéket fejleszti és reklámozza, utóbbi pedig a csupán egy betű eltéréssel elnevezett (nem véletlen, legalábbis szerintünk) QLED megoldását véli a legjobbnak. A legújabb csúcsmodell a QLED-családban a Q950TS, aminél a 8K csak az egyik extra.

 

Hirdetés

Skálázz bármit

Nem tudunk azokba belekötni, akik úgy vélik, a 8K-felbontás erőltetése kissé korai - tartalmi oldalról még a 4K-ra sem váltott át a legtöbb szolgáltató. A 8K-nak az igazi lökést talán az olimpia adta volna meg, ám ez idén mégsem történt meg.

A Samsung nem esett kétségbe, ha már 8K-s az új QLED panel felbontása, fejlesztett hozzá egy teljesen új felskálázó algoritmust. Itt a legfontosabb üzenet, hogy már nem szimplán mesterséges intelligenciáról van szó (az elcsépelt már), hanem gépi tanulásról, vagyis a rendszer a bemenet-kimenet páros elemzésével válik egyre jobbá - nem szükséges technikusoknak különböző adatbázisok fejlesztésével megmutatni, milyen a helyes felskálázás.

Ezt a felskálázást az új tévék már mindenféle felbontásból elvégzik, méghozzá késlekedés nélkül, kivéve, ha játékról vagy PC-kapcsolatról van szó. A Samsung kijelentése szerint már idén, 2020-ban megindul a natív 8K tartalmak áradata, de azért ebben mi olyan nagyon biztosak még nem vagyunk.

Milyen káva?

De tegyük félre a 8K-s dilemmát és nézzük az új generáció, azon belül is a Q950TS két roppant izgalmas funkcióját. Az egyik, hogy a tévé mindössze 15 mm vastag, pedig jó sok hangszóró került bele. Ennél is látványosabb, hogy a kijelző-előlap arány 99%-os, vagyis káva, mint olyan egyszerűen nincsen. Ez nem csupán azt jelenti, hogy trükkösen rejtett kávát kapsz, amit csak bekapcsoláskor veszel észre, hanem azt jelenti, hogy egyáltalán nincsen kerete a tévének! Ezt Infinity Screennek nevezték el és tényleg mellbevágó látványt nyújt.

Alkalmazkodó tévé

Az nem különösebben újdonság - de persze hasznos -, hogy itt is találkozhatsz környezeti szenzorral, ami a szoba fényviszonyaihoz igazítja a tévé fényerejét. Az viszont már sokkal izgalmasabb, hogy ezt a hanggal is képes megtenni. Egy rejtett mikrofon ugyanis folyamatosan figyeli a szoba zajszintjét és ehhez igazítja a műsor hangerejét.

Az AVA technológia az Active Voice Amplifier rövidítése és például olyasmire képes, hogy ha valaki tévénézés közben nekiáll porszívózni, ezt érzékelve kiemeli a dialógusokat, hogy továbbra is tisztán halljuk a párbeszédeket.

A funkciók listája persze itt még nem ér véget, a játékmód (10 ms alatti input lag), az integrált Bixby és a rengeteg okos szolgáltatás nem maradt ki, de azért azt jó látni, hogy a 8K mellett néhány igazán hasznos és látványos fejlesztést is sikerült bemutatni az új QLED-generációval. Az egyetlen bökkenő egyelőre, hogy a Q950-es szériába beugrani 1,5 millió forinttól lehet (ez a 65 colos modell ára).

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.