Hirdetés

97 évesen meghalt Chuck Yeager, az a pilóta, aki elsőként lépte át a hangsebességet



|

Felesége jelentette be Yeager hivatalos Twitter-fiókján keresztül a halálhírt.

Hirdetés

97 éves korában, december 7-én meghalt a Chuck Yeagerként ismert Charles "Chuck" Elwood Yeager, az amerikai légierő ismert tesztpilótája. Ő volt az első, aki átlépte a hangsebességet, vízszintes repülésben, rakétameghajtású vadászgéppel. A halálhírt a hivatalos Twitter-fiókján a felesége, Victoria Scott D'Angelo jelentette be

Chuck Yeager 1947. október 14-én írt történelmet, amikor 13 700 méteres magasságban átlépte a hangsebességet, 1,07 Mach csúcssebességet elérve. Nem is akárhogyan: a repülés előtt két nappal lovaglás közben eltörte két bordáját, azonban ezt eltitkolta, mert félt, hogy lefújnák a repülést. 

Hirdetés

A második világháborúban közlegényként szolgáló Yeager korábban repülőgépeket is szerelt, később lett vadászpilóta, és a háború után sok új repülőgéptípust tesztelt, 1953-ban pedig újabb sebességrekordot állított fel (az X-1A-val, 2,44 Mach sebességgel). 

Később az űrprogramban dolgozott kiképzőként. 1975-ös nyugdíjazása után továbbra is repült, a hangsebességet utoljára 2002-ben lépte át egy F-15-ös géppel. Karrierje során 361 különböző katonai repülővel 10 131,6 órát repült összesen. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.