Hirdetés

A 2024-es Eurovíziós Dalfesztiválon indul Windows95man, és pontosan azt hozza, amit a neve alapján várnál



|

A finnek Windows95man néven futó versenyzője, Teemu Keisteri nyakig merült a '90-es évek nosztalgiájába.

Hirdetés

Finnország szombaton választott. Na nem kormányt, kormányfőt vagy államfőt, hanem csupán arról döntött, hogy ki képviselje Malmőben a 2024-es Eurovíziós Dalfesztiválon. Az UMK24 döntőjén meglepetésre a helyi sajtó és a nemzetközi zsűri (a pontszámok 75 százalékáról a közönség, a fennmaradó részéről a zsűri dönt) favoritját (Sara Siipola - Paskana) is lenyomva Windows95man, azaz Teemu Keisteri lett a befutó No Rules! című dalával.

A Keisteri által megálmodott Windows95man perszóna pont olyan, mintha Will Ferrell 2020-as vígjátékából, az Eurovíziós Dalfesztivál: A Fire Saga történetéből lépett volna elő, melyben Ferrell és partnere, Rachel McAdams véletlenek(?) sorozatának köszönhetően lehetőséget kap rá, hogy hazáját, Izlandot képviselje a kontinens egyik legnézettebb tévéműsorában.

Hirdetés

Persze az 1956 óta futó Eurovision Song Contest a valóságban sem nélkülözte az excentrikus előadóművészeket, akik így vagy úgy, de kilógtak a sorból, elég csak az osztrák Conchita Wurstra, az ukrán Verka Serduchkára, esetleg a finn Käärijä és Lordi, az orosz Buranovszkije Babuski, a lengyel Donatan & Cleo fellépéseire és az ír Dustin the Turkey fellépéseire gondolni.

Ehhez a díszes kompániához csatlakozik a Windows 95 mintás pólóban és sapkában, farmer rövidnadrágban színpadra álló Windows95man, aki teknőckeretes szemüveggel és hamisítatlan Bundesliga séróval egészíti ki a kor szellemét megidőző szerelését. Noha a világ jelentős része még csak most ismerkedik ezzel a karakterrel a kenyerét DJ-ként kereső Teemu Keisteri már tíz évvel ezelőtt, a Flow Festival 2013-on is így lépett fel.

Az akkor készült felvételek hatására egyre többen találtak rá a YouTube-videóira, és sorra kapta a felkéréseket külföldi bulikba, idővel pedig hazája egyik legnépszerűbb lemezlovasává vált, aki a korábban említett Käärijä fellépése előtt melegítette be a 2022-es szilvesztert ünneplő közönséget a Helsinki jégcsarnokban.

Kesteri egyébként kedves és kellemes személyként, egy kicsit félénk nördként írja le Windows95man alteregóját, aki akkor kezd el igazán élni, amikor színpadra lép. Az UMk hivatalos oldalán pedig a '90-es évek megtestesüléseként, egy valaha félénk családos fickóként jellemzik a karaktert. És ez utóbbi tényleg igaz a 38 éves, Espooban élő családapára, aki Ukkeli néven művészkörökben is aktív, valamint a PEU csoport tagjaként szórakoztatja a helyi italo disco-rajongókat - írja róla a Music Finnland.

A valóban sokoldalú Keisteri győztes dala, a No Rules! még csak a második szerzeménye a 2019-ben kiadott, erőteljes rave-vonásokat viselő Yaksa Yaksa után. Jussi Roine (az All Day Entertainment ügyvezetője) és Henri Piispanen (az énekes) közreműködésével szerezte a dalt, melynek üzenete, hogy "semmit sem kell annyira komolyan venni, az ember ugyanúgy elengedheti magát az UMK színpadán, mint egy forró fürdőben".

Érdemes is megfogadni a tanácsát, hátradőlni, és csak élvezni a No Rules!, és az idei, újfent Magyarország részvétele nélkül megvalósuló Euróvíziós Dalfesztivál többi előadását, amelyeknek május 7-e és 11-e között szurkolhatunk.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.