Hirdetés

A 3D nyomtatásnak köszönhetően újra tud önállóan járni egy teknős



|

A húsz kilós jószág két végtagja egy műtét következtében bénult le részlegesen.

Hirdetés

Az orvoslás és a technológia találkozása egy izgalmas, folyamatosan fejlődő terület. Ami néhány évtizeddel ezelőtt még csak elmélet szintjén létezett, abból sok mindent megvalósítottunk már mostanra. Nagyot villantottunk az elmúlt néhány évtizedben új műtéti eljárások kidolgozásában, néhányat sikerrel robotizáltunk is mára, de kétségkívül a legnagyobb fejlődést az implantológiában értünk el.

Gyakran használt eszköz ezen a tudományterületen a 3D nyomtató, ami megadott paraméterek alapján mérnöki pontossággal alkot meg akár egy hiányzó térdprotézist is. Az Egyesült Államokban most viszont nem egy embernek, hanem a 25 éves teknősnek, Filónak készítettek egy eszközt.

A jószág egy elhibázott műtét következtében részlegesen lebénult hátsó lábai helyett kapott egy négy kerékkel ellátott protézist, hogy ismét tudjon önállóan járni. Filó első lépéseiről az új eszközzel videót tett közzé az implantátum készítője, amely alább tekinthető meg.

Hirdetés

A 20 kilogramos hüllőnek úgynevezett tojásrekedéssel indult a vesszőfutása. Ez a rendellenesség akkor alakul ki, amikor az állat szervezete nem jut elég kalciumhoz a napfény hiánya vagy az elégtelen táplálkozás miatt, így a szaporítószervében maradnak a gyenge héjú, deformálódott tojások. Később ezek megrepednek, és kifolyva a teknős szervezetében komoly problémát is okozhatnak.

Ezt megelőzendő meg is műtötték Filót, de sajnos a beavatkozást végző orvos nem foglalkozott még korábban teknős pácienssel. A teljes szaporítószervet kellett volna eltávolítani, ám egy komplikáció miatt ez nem sikerült sőt, hátsó lábai részben lebénultak. Az eset után Filo Guliano Setem állatorvos gondozásába került.

Setem egy neves 3D dizájnert kért fel, hogy alkossa meg a teknős mozgását segítő protézist. Cícero Moraes volt az, aki a British Múzeumban őrzött egyik jerikói koponya alapján rekonstruálta egy több ezer éve elhunyt férfi lehetséges arcvonásait, és egy alkalommal egy másik sérült teknős páncélját is megalkotta már.

A most elkészült kerekek kettős funkciót látnak el: a mozgását is segítik, valamint védik a hasát a lehetséges sérülésektől, mert a páncéljának egy része is hiányzik az elrontott műtét miatt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.