Hirdetés

A befektetők is döbbenten vakargatják a fejüket az Intel eredményeit látva



|

Meglepte őket a kék csapat aktuális pénzügyi beszámolója.

Hirdetés

Az elmúlt időszak meglehetősen viharosan alakult az Intel számára, hiszen a pandémia végével összeomlott a számítógépes hardverek iránti kereslet, miközben az Nvidia is szorongatja a céget a nagy teljesítményű hardverek szegmensében, illetve az Arc-videokártyák piacra dobása sem tűnik kifejezetten sikeresnek.

Most azonban valamelyest fellélegezhet a kék csapat, a vállalat részvényeinek árfolyama ugyanis 9%-ot erősödött, miután nemrég a várakozásokat felülmúló pénzügyi eredményekről számoltak be a 2023-as harmadik negyedév (Q3) kapcsán.

Hirdetés

A szeptember 30-án zárult három hónapos időszakban az Intel 14,16 milliárd dolláros bevételre tett szert, ami némiképp túlszárnyalta a 13,53 milliárd dollárról szóló előrejelzést. Ennél is biztatóbb a részvényenkénti nyereség alakulása, amit 22 centre becsültek az elemzői jóslatok, végül azonban 41 cent lett az eredmény. Az alábbi táblázatban az Intel különböző üzletágainak aktuális bevételei szerepelnek, számszerűen és a 2022-es Q3-mal összevetve:

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a kasszába befolyt összeg még ezzel együtt is 8%-os visszaesés a tavalyi év azonos időszakához képest, így ez már zsinórban a hetedik negyedév, amikor a vállalat csökkenő bevételekkel kénytelen szembesülni. Az Intel azonban optimizmust tanúsítva arra számít, hogy az október-decemberi időszakban már emelkedni fognak a bevételek.    

A részvényesek lelkét pedig nemcsak a borús elvárásokat túlszárnyaló számok simogathatják, hanem a cégnél végrehajtott költségcsökkentés is. A vezérigazgató Pat Gelsinger szerint az Intel az idén összesen 3 milliárd dollárral vágta vissza a kiadásokat, ami 2022-höz képest 15%-os spórolást jelent. A megszorítások része, hogy a tavalyi 131 500 helyett már csak 120 300 fő áll a cég alkalmazásában, vagyis több mint 10 ezer dolgozót bocsátottak el.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.