Hirdetés

A CES 2024 kiállításon bemutattak egy kesztyűt, amely elnyeli a Parkinson-kór okozta kézremegést



|

Az idei expón sem volt hiány egészségügyi innovációkból.

Hirdetés

A végéhez ért az idei CES. Az idei felhozatalban láthattunk már okos-vécéülőkét, szájba ültethető egeret fogyatékkal élőknek és 3 méteres képátmérőjű miniLED tévét is. Minden ágazat részt vesz az expón, ami technológiai újdonságok fejlesztésével foglalkozik. Így például orvosi segédeszközöknek is egész tárházát mutatták be az elmúlt napokban, melyek olyan módokon segíthetik a betegséggel élők életét, amikre korábban nem is gondoltunk.

A betegek ellátását, aktivitásának támogatását szolgálják ezek az eszközök, amik ahelyett, hogy a korábban kifejlesztett segédeszközöket tökéletesítenék, ezeknek egy teljesen új generációját hozzák el nekünk. Ezek a találmányok nemcsak kivitelükben, hanem a megközelítésben is valami merőben mást nyújtanak, mint amihez hozzászoktunk.

Hirdetés

A parkinson-kór egy lassú lefolyású degeneratív idegrendszeri betegség, melynek egyik legjellemzőbb tünete az idővel egyre súlyosabbá váló végtagremegés. A tudomány már eddig is sokat segített az ebben szenvedőknek különféle műtéti eljárásokkal, és a mindennapjaikat segítő eszközök fejlesztésével.

Az idei CES orvostechnológiai felhozatalának egyik gyöngyszeme a GyroGear nevű cég által kifejlesztett kesztyű, melyet felhúzva a beteg stabilizálhatja a kezét, így képessé válva egy sor olyan dologra, mely eddig nem ment az úgynevezett konstans tremor miatt. Ez ugyan nem jelent gyógyulást, de lehetővé teszi, hogy a parkinsonos személy nagyobb önállóságot élvezzen. A GyroGlove nevű eszköz titka egy tenyérnyi giroszkóp, mely olyan szédítő sebességgel forog, hogy elnyeli a kéz remegéseit.

A parkinsonosoknak készített kesztyűhöz hasonlatosan nagy dobása volt idén a Glidance nevet viselő startupnak is, mely vakok mindennapi életét és önállóságát támogató kétkerekű eszközt mutatott be. Az Amos Miller alapító által bemutatott gép egyfajta vakvezető kutya helyettesítőként is definiálható. A cég ígérete szerint az eszköz egy okostelefon áráért hamarosan elérhető lesz bárki számára.

Azoknak akik nem teljesen vakok, hanem akárcsak néhány százalékban is működik a látásuk, a Lumen nevű vállalat egy szemüveget kínál, ami segít a tócsák kikerülésében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.