Hirdetés

A civilizációnk eltörléséhez is elég erős napvihar nyomait fedezték fel, ami bármikor megismétlődhet



|

A több ezer éve bekövetkezett esemény ma térdre kényszerítené a modern civilizációt.

Hirdetés

Napviharnak, vagy napkitöréseknek nevezzük azokat az eseményeket, amelyek során a Nap töltött részecskéket sugároz a Föld felé, olyan erős hatásokat váltva ki, mint a nagyenergiájú sugárzás szintjének megemelkedése vagy mágneses viharok kialakulása.

Egy nagyobb napvihar ezért súlyos fennakadásokat okozhat a modern civilizációban, például a kommunikáció, a navigáció vagy az energiaellátás megzavarásával. A tudósok most a régmúlt napkitöréseit vizsgálva egy olyan esemény nyomaira bukkantak, amely egyenesen pusztító következményekkel járna a mai világunkban.

Hirdetés

A The Independent beszámolója alapján a kutatók egy, a francia Alpokban talált ősi fa évgyűrűit vizsgálva mutatták ki, hogy 14 300 évvel ezelőtt egy hatalmas napvihar sújtott le a Földre. A tudomány eddig összesen 9 ilyen extrém napvihar, vagy "Miyake-esemény" megtörténtét tudta bizonyítani. Az utolsók időszámításunk előtt 993-ban és 774-ben történtek, a most felfedezett napkitörés viszont kétszer olyan erőteljes volt, mint ezek.

"A szélsőséges napviharoknak óriási hatásai lehetnek a Földre. Az ilyen szuperviharok tartósan megrongálhatják az elektromos hálózat transzformátorait, ami hónapokig tartó, hatalmas és kiterjedt áramkimaradásokat eredményezhet. A navigáció és a távközlés szempontjából mindannyiunk által használt műholdak is maradandó károsodást szenvedhetnek, és így használhatatlanná válhatnak. Az ilyen események pedig az űrhajósokra nézve is komoly sugárzási kockázatot jelentenének."

- nyilatkozta az Independentnek Tim Heaton, a Leedsi Egyetem matematikai karának alkalmazott statisztika professzora. Egy hasonló napvihar tehát manapság óriási károkat okozhatna az emberiségnek, a rossz hír viszont az, hogy a kutatók szerint jelenleg nincs mód az előrejelzésükre. A rekorderősségű napvihar felfedezői ezért most azt mondják, hogy további munkára van szükség a jelenség pontos megértéséhez és a világunk megvédéséhez.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.