Hirdetés

A Facebook ezzel a biztonsági funkcióval segíti az ukrán válság érintettjeit



|

A saját biztonságukért aggódó Facebook-felhasználók a profiljuk nagy részét lezárhatják a fegyveres harcok miatt újra aktivált funkcióval.

Hirdetés

Rengeteg szó esik a különböző közösségi felületeken a világ közvéleményét foglalkoztató orosz-ukrán konfliktusról, ami valószínűleg még komoly fejfájást fog okozni az egyes platformok üzemeltetőinek, főleg ami a hamis információk és megtévesztő tartalmak azonosítását és szűrését illeti. A Facebook viszont visszahozott egy olyan funkciót is, amivel kis mértékben a közösségi hálózat is szeretne hozzájárulni a harcok által érintett területeken élők biztonságához.

A Metánál a tavaly nyáron, az amerikai katonai kivonulást követő afgán válság alatt bevezetett profilzár lehetőségét kapcsolták be az ukrán felhasználóknak. Ez a funkció lehetővé teszi azoknak, akik aggódnak a saját biztonságukért, hogy egyetlen beállítás élesítésével idegenek számára láthatatlanná tegyék a korábban közzétett nyilvános bejegyzéseiket, a feltöltött fényképeiket és sztorijaikat, illetve a Névjegy szekció alatt megtalálható személyes információik egy részét.

Hirdetés

A zárolt fiókok esetében a profilképet sem lehet letölteni, vagy megosztani, illetve a borítóképek is csak kicsinyített méretben látszanak, mindez azt szolgálja, hogy ne lehessen a közösségi médiás profilja alapján felkutatni egy veszélyben lévő személyt vagy az ismerőseit. Viszont mivel sokan támaszkodnak a platformra személyes kommunikáció tekintetében, az ismerősök továbbra is láthatják a lezárt tartalmakat. Azokat a Facebook-profilokat, amiken bekapcsolták a zárolási funkciót, egy kék ikon jelöli, benne egy fehér lakattal.

A funkció bekapcsolásáról Nathaniel Gleicher, a Facebook biztonsági intézkedésekért felelős vezetője egy képes útmutatót is közzétett a Twitter-fiókján. Gleicher arról is beszélt, hogy a Facebooknál felállítottak egy különleges műveleti központot, hogy figyelemmel kövessék az ukrajnai helyzetet, továbbá rámutatott arra is, hogy az újságíróknak és aktivistáknak a Facebook mellett más platformokat is észben kell tartaniuk online biztonságuk érdekében.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.