Hirdetés

A Facebook újdonsága veszélybe sodorja a szexmunkásokat, nagy a felháborodás



|

Az egyik érintett szerint havi 15 dollárt fizetnek azért, hogy doxxolás áldozatai legyenek.

Hirdetés

Miután Elon Musk megvette és a feje tetejére állította a Twittert, idén márciustól már a magyar felhasználók is fizethetnek a Twitter Blue nevű hitelesítési eljárásért, amelynek eredményeként odakerülhet a nevük mellé a jellegzetes kék pipa, ami jelzi, hogy valóban arról az emberről van szó, akinek mondja magát. Korábban ezt a megoldást ingyenesen kínálta a Twitter, amivel főleg a hírességek, ismert emberek és politikusok éltek, ma már azonban boldog-boldogtalannak lehet kék pipája, ha nagyon szeretné, és ezért fizetni is hajlandó.

Feltehetően ez is szerepet játszott benne, hogy a Facebook anyacége, a Meta is bevezette a fizetős hitelesítést, Meta Verified néven. A szolgáltatás múlt hónapban startolt az Egyesült Államokban, ahol havonta 14,99 dollárt, azaz bő ötezer forintot kérnek a mobilos változatért és 11,99 dollárt a csak a weben, pontosabban a Facebookon keresztül elérhető verzióért. Az összegért cserébe a Meta közvetlenebb támogatást ígér a felhasználóknak, de védelmet is nyújt, ha valaki egy kamuoldalt próbálna létrehozni az érintett felhasználók tudta nélkül. Emellett exkluzív matricákat is használhat, aki fizet.

Hirdetés

A szolgáltatás igénybevételéhez el kell küldeni a Metának egy hatósági igazolványt ábrázoló fotót, illetve egy szelfivideót is, amivel a kérvényező igazolni tudja, hogy valóban az, akinek mondja magát. A Meta Verified azonban kötelezi a felhasználókat, hogy az igényelt felhasználónevük megegyezzen az igazolványukban szereplő névvel. Annyi könnyítést nyújtanak csak, hogy a gyakran alkalmazott rövidítéseket - pl. Benjamin helyett Ben - vagy monogramot is beüthetnek, de ezzel véget is ért a lazázás. A cég szabályzata szerint a nevet - sőt a profilképet - csak akkor lehet megváltoztatni, ha a felhasználó először felmondja a korábbi előfizetését, elvégzi a kívánt változtatásokat, majd újra kérvényezi a pipát.

A jelentkezési folyamatban azonban sehol nem jelzi a Meta felülete, hogy a felhasználó valódi neve megjelenik majd a profiljukon. Ez problémát okoz számos előadóművésznek, különösen azoknak, akik szexmunkával foglalkoznak.

Havi 15 dollárért gyakorlatilag doxxolnak. Ez pedig nem túl biztonságos, ha figyelembe vesszük, hogy mi zajlik most a politikában, ahol háborút hirdettek a pornós és a transznemű emberek ellen

- mutatott rá a Pomma néven dolgozó szexmunkás és szexedukátor.

Az OnlyFans-modell és pornóelőadó Abigail Mac például ezen a művésznéven szeretett volna regisztrálni - hiszen a rajongói is így ismerik, keresik - ezt azonban a Meta nem tette lehetővé - írja a TechCrunch. Megpróbálkozott a monogramjával is, azonban ezt is elutasították. Azonban, amikor a teljes valódi nevét adta meg, szinte azonnal jóváhagyták az igénylését, igaz, később már nem tudta visszaváltoztatni a nevet az előadói nevére.

Ha kiírod valahová a valódi nevedet, a rajongók rákereshetnek, hogy hol nőttél fel, hol élsz most, sőt akár a lakásod adatait is megtalálhatják. Az emberek így bukkannak rá a hírességek lakóhelyére, mivel sok adatod nyilvánossá válik, ha veszel egy házat a saját neved alatt

- mutatott rá Abigail Mac.

A mostani eset sokban emlékeztet a Facebook 2014-ben bevezetett új szabályozására, amikor elkezdte megkövetelni a felhasználóktól, hogy a valós nevükön regisztráljanak a közösségi oldalra. Ezt követően több száz, főleg drag előadó és transznemű felhasználó profilját jelentették fel, hogy ők nem a valódi nevüket használják. Annak érdekében, hogy az érintettek megtarthassák a profiljaikat, valamilyen igazolvány segítségével igazolni kellett, hogy a valódi nevüket használják-e, ami nem feltétlenül ugyanaz, mint a választott nevük.

Akkor a Facebook bocsánatot kért az érintettektől, de a szabályozást nem változtatta meg, egyedül annyi kedvezményt tett, hogy a felhasználók - elvileg - elmagyarázhatják, hogy miért azon a néven használják az oldalt, ami megjelenik a profiljukon. Végül aztán belement abba, hogy nem kellett feltétlenül hatósági igazolvány a művelethez, más dokumentum, például egy könyvtári olvasójegy is elegendő volt a jóváhagyáshoz.

Sokan kritizálták a szexmunkások közül, hogy a Meta Verified ehhez képest meglepően korlátozott módon teszi csak lehetővé, hogy igazolják magukat. Abigail Mac például arra is rámutatott, hogy neki már korábban is be kellett nyújtania a hatósági igazolványait, sőt adózási papírokat is, mivel Instagram-fiókján keresztül rendszeresen fizet neki a Meta különféle előfizetéses szolgáltatásokért. Az előadó nem érti, hogy ezek után miért van rá szükség, hogy a valódi nevét nyilvánosságra hozza, nemcsak a Meta, hanem az összes internetező számára.

Nagyon úgy tűnik, hogy doxxolnod kell magad ahhoz, hogy jóváhagyják az igénylésedet. Egy csomó dokumentációban elérhető a valódi nevünk az előadói nevünk mellett, de ez a Meta számára nem felel meg...

- panaszkodott London River, aki maga is felnőtt előadóként dolgozik.

Mac szerint pedig kétélű fegyverről van szó: az előadó úgy véli, kockázatos nyilvánosságra hozni a valódi nevét, ugyanakkor a Meta Verified segítségével már több kamuoldalt el tudott távolíttatni a platformról, míg korábban évekig kellett leveleznie a céggel, ha hasonló esettel találkozott.Ő egyelőre örül neki, hogy jelentősen megnőtt az Instagram-oldalának forgalma, bár azt még nem tudja, hogy ez az előfizetők számát is megdobja-e majd.

Ugyanakkor, például az olyan előadókhoz hasonló felhasználók számára, mint Pomma, a valódi név megjelenítésének kötelezettsége csak növeli a kitettséget az agresszív kommenteknek, zaklatásnak, sőt, esetleg a fizikai atrocitásoknak is.

Nekünk, transznemű embereknek, vagy a szexmunkásoknak mindez nagyon ellenséges környezetet teremt, miközben mi vagyunk az egyik leginkább marginalizált csoport, amely csak létezni szeretne az interneten

- panaszkodott a szexedukátor.

Egy Ashley nevű érintett pedig arra mutatott rá, hogy a Meta jóváhagyási követelményeit nemcsak a felnőtt tartalmakat előállítóknak, hanem minden felhasználónak aggasztónak kellene találnia.

Ha azt szeretnék, hogy az emberek hatósági igazolvánnyal igazolják magukat, akkor azt biztonságosan kellene csinálni. Jó esetben az ilyen adatokat nem lenne szabad tárolni sehol. Ha például egy bárban vagy egy szexpartin elkérik az igazolványodat, azt nem tárolják, ráadásul nem csatolnak mellé egy biometrikus arcszkennelést sem, elvégre ez nem a megfigyelésről szól

- mutatott rá Ashley, aki szerint a valós nevet nem kellene sehol sem megjeleníteni, mivel az csupán visszaélésekre adhat alkalmat. Pomma pedig attól tart, hogy a hasonló lépésekkel egyre jobban kriminalizálják a szexmunka egyébként teljesen legális formáit is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.