Hirdetés

A Facebookon posztolta áldozata haldoklását egy késelő



|

A moderáció súlyos hiányosságairól árulkodik a Facebook legújabb horrorsztorija.

Hirdetés

Hiába ábrándulnak ki belőle tömegesen a fiatalabb generációk, a maga közel 3 milliárd felhasználójával továbbra is a Facebook a világ legnépszerűbb közösségi platformja, az üzemeltető Meta azonban rendszeresen bizonyítja, hogy nem mindig képes uralni a szolgáltatást.

Ezúttal a CNN hívta fel a figyelmet egy megrázó történetre, amely rávilágít a platform moderációs rendszerében tátongó hiányosságokra.

Hirdetés

A híroldal beszámolója szerint a San Mateó-i rendőrség a napokban a Nevadában található Nye megyei seriffhivatalon keresztül kapott figyelmeztetést, hogy egy késelő videót töltött fel az áldozata, egy nő haláltusájáról a Facebookra. Az eredeti bejelentés egy civiltől érkezett, aki az illető nevét és telefonszámát is át tudta adni a hatóságoknak. A gyanúsított a 39 éves Mark Mechikoffot végül el is fogták egy San Mateó-i apartmankomplexumban.

Mark Mechikoff. Forrás: San Mateo County Sheriff's Office
Mark Mechikoff. Forrás: San Mateo County Sheriff's Office

A rendőrségnek sikerült megerősítenie, hogy valóban a férfi áll a videó mögött. A késelés indítéka körül továbbra is folyik a nyomozás, az áldozat személye kapcsán pedig csak annyit osztott meg a hatóság, hogy a gyilkos ismerőse volt.

"A késelés indítéka még vizsgálat tárgyát képezi, de azt már tudjuk, hogy Mechikoff kíméletlenül lefilmezte az áldozat életének utolsó pillanatait, a videót pedig feltette a Facebookra, majd elmenekült a környékről."

- foglalta össze az esetet a San Mateó-i rendőrség közleménye. A beszámoló alapján az egyenruhások három órán át egyenként vizsgálták át a komplexum lakásait, mire rátaláltak az áldozatra. Mechikoff ekkor már nem volt a helyszínen, de két órán belül sikerült elfogni a közeli San Joséban.

Mechikoffot hivatalosan is megvádolták a gyilkossággal, melynek ügyében augusztus 4-én kell bíróság elé állnia. Cikkünk írásáig a Meta nem kommentálta az esetet, de a történtek alapján a Facebook emberi moderátorai és az automatizált tartalomszűrés sem elég hatékony ahhoz, hogy megakadályozza a hasonló tartalmak feltöltését.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.