Hirdetés

A Facebookot és a Snapchatet perli 11 éves lánya öngyilkossága miatt egy amerikai anya



|

A tragédiát megelőző években súlyos közösségi média-függés alakult ki a kislánynál.

Hirdetés

Tavaly ősszel hatalmas botrány kerekedett az akkor még Facebook néven futó Meta körül, miután kiszivárgott, hogy a belsős felmérések szerint is komoly mentális károkat okoz a tinédzsereknek a vállalat szárnyai alá tartozó Instagram platform.

A vállalat körül azóta is vizsgálódnak az amerikai törvényhozók és több állam ügyészsége is, most pedig egy újabb eset világít rá a közösségi média veszélyeire. A connecticuti Tammy Rodriguez ugyanis beperelte a Metát és a Snapchatet a 11 éves lánya öngyilkossága miatt, mivel úgy véli, hogy a közösségi platformoknak kulcsszerepük volt a tragédiában.

Az áldozat, Selena Rodriguez tavaly nyáron vetett véget az életének, azt megelőzően viszont már több mint két éve súlyos közösségi média-függő volt, s főként az Instagramon és a Snapchaten lógott. Az öngyilkosságához vezető hónapokban súlyos alváshiányban és depresszióban szenvedett.

Hirdetés

Habár elvileg mindkét platform tiltja a 13 év alattiak csatlakozását, az anya szerint a szülői felügyeleti eszközök és az igazán hatékony korlátozások híján gyakorlatilag lehetetlen volt távol tartani tőlük a lányt.

A felperes egy ambuláns pszichológus szakvéleményét is csatolta, aki úgy fogalmazott, hogy soha nem látott még ilyen erős függőséget. Selena állapota miatt állítólag már nem működött volna az internetképes eszközök megvonása sem, mivel fennállt a veszélye, hogy a lány egyszerűen elszökik, csak hogy használhassa a szolgáltatásokat.

Az anya szerint ebben kulcsszerepet játszott a közösségi média tudatosan alkalmazott, nyerőgéphez hasonlóan kiszámíthatatlan jutalmazási rendszere (pl. értesítések, követések, kedvelések), amire a fejlődés korai szakaszában járó fiatalok még a szerencsejáték-függőknél is fogékonyabbak.

Nem Tammy Rodriguez az egyetlen aki úgy véli, hogy a közösségi média pszichotrükkök hadával teszi függővé a felhasználókat: a kritikus szakértők évek óta igyekeznek felhívni a figyelmet a jelenségre, 2020-ban pedig a szélesebb közvéleményben is nagyot ment a téma Netlfix Társadalmi dilemma című dokumentumfilmje miatt.

Ha a bíróság tárgyalásra bocsátja, a Rodriguez V Meta, Snap ügy vélhetően arról szól majd, hogy kizárólag a szülők felelősek-e a gyerekek közösségi média-használatának korlátozásáért, és hogy a cégek minden rendelkezésükre álló eszközt bevetnek-e a kiskorúak távoltartásához. Az anya több tételben (pl. a lány orvosi kezelésének költségeiért és a saját fájdalmáért) követel kártérítést, az összegek meghatározását viszont a későbbi tárgyalástól teszi függővé.

Cikkünk írásáig csak a Snap  reagált nyilvánosan, ám az ügy folyamatban lévő jellege miatt nem kommentálta magát a pert. Közleményében a cég együttérzését fejezte ki az anyával, de úgy véli, hogy a privátabb érintkezésre építő Snapchat kisebb nyomást helyez a felhasználókra, mint a közösségi média többi szereplője.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.