Hirdetés

A falakon keresztül is lekövethetővé teszi a helyzetünket a Wi-Fi sérülékenysége



|

Egy közelben elrepülő drónnal akár az összes otthon tartózkodó személy mozgása lekövethető.

Hirdetés

Valószínűleg senki nem örülne, ha azt mondanánk, hogy egy viszonylag egyszerű trükkel a saját otthonában követhető a mozgása, vagy mérhető fel, hogy hol találhatók a lakásában a különböző okoskütyük.

A Kanadában működő University of Waterloo tudósai ugyanakkor bebizonyították, hogy a Wi-Fi technológia sérülékenysége miatt ez nagyon is lehetséges, s még csak nem is kell hozzá méregdrága kémfelszerelés, csak egy lakossági drón és néhány filléres alkatrész.

Hirdetés

A Dr. Ali Abedi csapata által épített drónnal nagyjából egy méteres pontossággal határozható meg, hogy egy adott lakásban hol találhatók a vezeték nélküli hálózatra csatlakozó tárgyak, köszönhetően a Wi-Fi szabvány egy jól ismert sérülékenységének. A Wi-Peep néven ismert exploit lényege, hogy az adott kütyük minden esetben válaszolnak a kapcsolatfelvételi kérésekre, még akkor is, ha jelszó védi a hálózatot. Ez a válasz pedig már elég az Abediék által épített drónnak az eszközök helyzetének bemérésére.

"A Wi-Peep eszközök olyanok, mint a fények a látható spektrumon belül, a falak pedig olyanok, mint az üveg. Hasonló technológiát használva nyomon lehetne követni a biztonsági őrök mozgását egy bankon belül, bemérve a telefonjaik vagy okosóráik helyzetét. Hasonlóképpen, egy tolvaj azonosíthatná az otthonunkban lévő okoseszközök - például a biztonsági kamerák, laptopok és okostévék - helyét és típusát, hogy megfelelő jelöltet találjon a betöréshez. Az eszköz drónon keresztül történő működtetése ráadásul azt jelenti, hogy gyorsan és távolról is bevethető anélkül, hogy nagy esély lenne a felhasználó lebukására."

- magyarázza a helyzetet Dr. Abedi. Az egyetem tudósai a drón beszerzési árától eltekintve mindössze 20 dollárt költöttek a repülő kémeszközre. A kutatók ugyanakkor nem a betörőknek szeretnének tippeket adni, hanem a Wi-Fi chipek gyártóinak figyelmét próbálják felhívni a Wi-Peep sérülékenységre, amely szerintük sokkal kevésbé nyújtana pontos helymeghatározási lehetőséget, ha véletlenszerűvé tennék a hálózatra csatlakozó kütyük válaszidejét.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.