Hirdetés

A Firefox Monitor megmondja, hogy ellopták-e az adataidat



|

A Mozilla új szolgáltatása figyelmeztet, ha aggódnod kell az online adatszivárgások miatt.

Hirdetés

A legtöbben manapság mindenhez használnak már valamilyen internetes szolgáltatást, legyen az levelezés vagy banki ügy. Természetesen éppen ez az oka, hogy ezek a szolgáltatások a hackerek fő célpontjai, és folyamatosan szivárognak ki a felhasználónevek, jelszavak és bizalmas adatok (vagyis ellopják azokat). 

Hirdetés

Mivel nagyon gyakoriak az ilyen esetek, ezért szinte lehetetlen követni a történéseket. Troy Hunt a Have I Been Pwned weboldallal segít egy ideje. Itt elég beírni a felhasználónak az e-mail-címét, a biztonságos átvitel után az adatbázis kutat, majd listázza a helyeket, ahol érdemes lehet jelszót váltania a felhasználónak. Akár fel is lehet iratkozni, a szolgáltatás pedig értesítést küld, ha a jövőbeli lopások érintik a fiókot. 

Gyakorlatilag pontosan ugyanerre való az új Firefox Monitor is. A Mozilla hónapok óta teszteli, most azonban hivatalosan is elindult. A szolgáltatás a Have I Been Pwned adatbázisát használja, ugyanakkor barátibb a neve, valamint nem osztja meg a teljes e-mail-címet az adatbázissal. Ha gond van, akkor a szolgáltatások jelzik, és a felhasználó módosíthatja a jelszavát, nevét, törölheti a fiókját. 

Természetesen ezek a megoldások csak az ismert adatlopásokat figyelik.

Aki pedig biztosra menne, az használjon mindenhol erős és eltérő jelszót - ehhez a legjobb megoldás egy megbízható jelszókezelő. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.