Hirdetés

A Földről hajtották végre a Nemzetközi Űrállomás első műtétjét



|

A szimulált beavatkozás bizonyítja, hogy a távolról is lehetséges egy ilyen operáció.

Hirdetés

A világszerte jellemző munkaerőhiány miatt az egészségügyben ma már nem ritka, hogy egy leletet egy több ezer kilométerre, egy másik országban élő orvos értékel ki, ahogy az online szaktanácsadás is képes lerövidíteni a távolságokat. Egész más viszont a helyzet a műtétekkel, hiszen ezekhez még elengedhetetlen a szakemberek fizikai jelenléte, legalábbis itt a Földön.

A Nemzetközi Űrállomáson (ISS) ugyanis most egy olyan szimulált operációt hajtottak végre, amikor csak a beavatkozást végző távirányítású robot volt ott a 400 kilométeres magasságban keringő űrlabor fedélzetén, míg a kezelői egy földi szobából irányították.

Hirdetés

A történelmi jelentőségű beavatkozást Michael Jobs és Dmitry Oleynikov hajtották végre a Nebraska-Lincoln Egyetem és a Virtual Incision nevű cég által kifejlesztett SpaceMIRA eszközzel, amely egy január 30-i fellövés során jutott el az ISS-re. A 0,907 kg súlyú és 76,2 cm hosszú robot egy markolásra és egy vágásra alkalmas precíziós karral dolgozik, és egy beépített csuklós kamerával is ellátták, hogy az operátor kedvére állíthassa a látómezőt.

A február 10-én végrehajtott űrbéli műtét során Jobsnak és Oleynikovnak fémlapokra feszített gumiszalagokat kellett olyan pontossággal elvágnia, amit egy valódi operáció is megkövetel, a feladatukat pedig nehezítette, hogy a földi beavatkozásokkal ellentétben itt minden manőver végrehajtásakor kétharmad-háromnegyed másodperces késedelemmel kellett számolniuk. A sebészek viszont leküzdötték az akadályt, így a műtét sikeresnek bizonyult.

Ez pedig óriási eredmény, mivel a SpaceMIRA-val sikerült bizonyítani, hogy szükség esetén a megfelelő eszközökkel nagy távolságokból, az orvos közvetlen jelenléte nélkül is végrehajtható egy operáció, és nemcsak a világűrben, de akár a Földön is.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.