Hirdetés

A Getty Images pert indított az egyik népszerű MI-képgenerátor ellen



|

A pernek nagy jelentősége lehet abban, hogy miként alakul a generatív mesterséges intelligencia jövője.

Hirdetés

Manapság már több olyan szolgáltatás is hozzáférhető a nyilvánosság számára, amelyek segítségével tetszőleges szövegek alapján generálhatunk képeket mindenféle témákban. A gépi tanuláson alapuló technológia legfrissebb képviselője a decemberben megjelent Stable Diffusion, amely máris szemben találta magát az egyik legnagyobb képszolgáltatóval.

A Getty Images ugyanis nemrég bejelentette, hogy pert indít az algoritmust üzemeltető Stability AI ellen, amiért az engedély nélkül fésülte át és használta fel a cég jogvédett képeit a Stable Diffusion betanításához.

Hirdetés

A felperes hivatalos közleménye alapján a Getty Imagesnél úgy vélik, hogy a mesterséges intelligencia "képes ösztönözni a kreatív törekvéseket", ezért "vezető technológiai innovátorok" számára is biztosítanak licenceket az algoritmusok trenírozásával kapcsolatos célokra. A Stability AI viszont nem kért tőlük ilyet, miközben bevételre tesz szert a képgenerátorral, ezért megsértette a cég szerzői jogait.

Cikkünk írásáig az alperes nem kommentálta a hírt, a Stable Diffusiont tesztelve azonban egyértelmű, hogy a technológia valóban felhasználta a Getty képeit, mivel a "Getty Images" kifejezést megadva az algoritmus olykor a cég jellegzetes vízjelét is elhelyezi a generált képeken. Az alábbi mintát a harmadik próbálkozásra sikerült összehoznunk:

Az ügyről beszámoló The Verge emellett egy független elemzésre is rámutat, amely 12 millió képet vizsgált meg a Stable Diffusion betanításához alapul vett 2,3 milliárdos állományból, a merítésben pedig 15 ezer olyan fotót talált, amely a Getty Imagestől származik. A helyzet azonban az, hogy a gépi tanulás-alapú generatív modellek esetében még nincs szilárd jogi szabályozás, amely alapján egyértelműen törvényt sértenek az interneten fellelhető képeket átfésülő algoritmusok, így a brit Legfelsőbb Bíróságon elindított per precedens értékű lehet technológia jövőjére nézve.

A Getty Images vezérigazgatója, Craig Peters mindenesetre a The Verge-nek nyilatkozva közölte, hogy a vállalat hosszabb távú célja nem a kártérítés begyűjtése, vagy az MI-hajtotta technológia megállítása, hanem hogy megszülessen az a szabályozott keretrendszer, amelyben ezek az eszközök is tiszteletben tartják a szerzői jogokat. A CEO végső soron a Spotify-jal vont párhuzamot, amely szerződést kötött a streamelt zenék jogtulajdonosaival, így azok kompenzációt kapnak a szolgáltatótól.

A képgenerátorok esetében azonban jóval bonyolultabb a helyzet, hiszen az algoritmusok betanítása során csak szabadon megtekinthető mintákat fésülnek át (ezért ismeri olyan jól a Stable Diffusion a Getty Images vízjelét), végül pedig a Spotify-jal ellentétben nem jogvédett tartalmakat "adnak tovább", hanem a feldolgozott minták alapján valami teljesen újat hoznak létre. Ezért aztán lehetetlen megjósolni, hogy miként alakul a Getty és a Stability AI pereskedése, de az biztos, hogy a jogalkotók is élénk érdeklődéssel kísérik majd a brit bíróság döntését.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.