Hirdetés

A Gigabyte megoldotta az Alder Lake processzorok DRM-problémáját



|

Míg az Intel megelégedett azzal, hogy kiadja az új Alder Lake CPU-kal szerelt gépeken nem működő játékok listáját, a Gigabyte cselekedett.

Hirdetés

November elején az Intel közzétette azon játékok lajstromát, amelyek nem működnek a legújabb Alder Lake CPU-kkal. Bár a szóban forgó címek zöme jellemzően régebbi kaland, akad azonban a listán néhány viszonylag új játék is, például az Assassin's Creed Valhalla és a Star Wars Jedi: Fallen Order.

A hibát a CPU-k új, e-core-jai okozzák, ezeket ugyanis a játékok másolásvédelme (DRM) egy másik rendszerként ismeri fel. Emiatt egyes játékok el sem indulnak, más érintett címek pedig véletlenszerűen bezáródhatnak, vagy futás közben egyszerűen kifagyhatnak.

Hirdetés

Természetesen a problémára az első pillanattól létezett megoldás. A BIOS-ban engedélyezni kellett a Legacy Game Compatibility módot, ami várakozó állásba tette ezeket az energiahatékony magokat, ehhez azonban csak egyszer, az operációs rendszer indítása előtt lehetett hozzáférni, így az átállításához minden alkalommal újra kellett indítani a számítógépet.

Szerencsére a Gigabyte cselekedett és elkészítette a DRM Fix Toolt (ide kattintva azonnal indul a letöltés), amivel már az operációs rendszerből is megszabhatjuk, hogy dolgozzanak ezek az új típusú magok, vagy ne. A szoftver egyetlen elvárása, hogy az alaplapra a legfrissebb firmware legyen feltelepítve.

Amint az a listán jól látszik, egyelőre a Gigabyte is csak a Z690-es chipsettel rendelkező alaplapjaihoz tette elérhetővé a szoftveres sebtapaszt, nem lennénk azonban meglepve, ha a közeljövőben más gyártók is hasonló megoldással jelentkeznének, végső megoldásként pedig továbbra is várjuk az Intel közbenjárását.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.