Hirdetés

A globális felmelegedés miatt egyre több brutális hurrikánra számíthatunk



|

Oka van annak, hogy egyre több extrém hurrikán pusztít.

Hirdetés

A klímaváltozás következtében drasztikusan meg fog nőni a szuperviharok száma, erre a The Guardian hívta fel nemrég a figyelmet a Weather and Climate Dymanicsben megjelent tanulmány alapján. Ebben arra a következtetésre jutottak a szerzők, hogy 1982-től számítva a klímaválság döntő szerepet játszott abban, hogy egyre több különösen erős hurrikán jelenik meg.

Gyakorlatilag az óceánok hőmérséklet-növekedésének következtében történik mindez.

Hirdetés

40 éve folyamatosan megfigyelhető ez a tendencia, ami egyre inkább erősödik. A trópusi ciklonidőszak évről évre komolyabb károkat okoz, és egyre több emberéletet fenyeget. A globális felmelegedés miatt nem a hurrikánok száma nő nagy mértékben, hanem azok intenzitása. Itt kiemelendő a 2017-es Maria hurrikán, ami hatalmas károkat okozott Puerto Ricóban - az 5-ös kategóriájú hurrikán 280 kilométeres óránkénti sebességgel tombolt. Hamarosan érkezik egyébként egy újabb tanulmány is, az a viharok alatti csapadékmennyiség növekedését állítja párhuzamba a klímaválsággal.

Az egész tanulmány legérdekesebb része az, mikor a 2020-as, rekordernek számító hurrikánszezont összevetették számítógépes szimuláció segítségével egy olyan fiktív idővonallal, melyben az ipari forradalom után nem történt semmiféle klímaváltozás. Ebből kiderült, hogy a klímaváltozás 11%-kal növelte meg a háromórás, extrémnek számító esőzéseket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.