Hirdetés

A Google egykori alkalmazottját üzleti titkok eltulajdonításával és ipari kémkedéssel vádolják



|

Linwei Ding a gyanú szerint bizalmas adatokat továbbított a személyes Google Cloudjára.

Hirdetés

A Google egy volt alkalmazottja ellen ma vádat emeltek, amiért a cég AI-technológiával kapcsolatos bizalmas fájljait mentette le a személyes Google-fiókjára. Linwei Dinget négy rendbeli szövetségi üzleti titok lopással vádolták meg, amelyek akár 10 év börtönnel is büntethetők.

A Google közleményében azt írta, hogy miután észlelték a törvénysértést, azonnal az FBI-hoz fordultak. Volt alkalmazottjuk a cég mesterséges intelligenciával kapcsolatos fejlesztéseinek dokumentációiból mentett le többet törvényellenesen, és állítólag már két kínai céggel is kapcsolatban állt annak érdekében, hogy pénzzé tegye az üzleti titkokat.

A jelentés szerint a bűncselekménnyel gyanúsított 38 éves Linwei Ding kínai állampolgár. Dinget március 6-án tartóztatták le a kaliforniai Newarkban.

Hirdetés

A szerdán nyilvánosságra hozott vádirat szerint Ding 2019 óta dolgozott a cégnél, ahol az adatközpontban használt szoftverek fejlesztése volt a feladata. A per alapjául szolgáló iratok szerint a vádlott két éve kezdett bizalmas adatokat lementeni a személyes felhőalapú tárolóhelyére.

2023. május 2-ig folytatta ezt a tevékenységét, és több, mint 500 egyedi, bizalmas információt tartalmazó fájlt töltött fel a saját Google Cloudjába az amerikai igazságügyi minisztérium közlése szerint. Az ügyészség véleménye szerint ez azért is aggályos, mert azon felül, hogy munkahelyek szűnhetnek meg miatta, pusztító gazdasági és nemzetbiztonsági következményekkel járhat, ha rossz kezekbe kerül.

A lopást követően a vádirat szerint Dingnek felajánlottak egy technológiai vezetői pozíciót egy induló kínai AI-vállalatnál, és részt vett az érintett vállalat befektetői találkozóin is. A jelentés azt is állítja, hogy Ding időközben alapított egy kínai székhelyű startup céget, amely szuperszámítógépes chipek által működtetett mesterséges intelligenciamodellek betanítását tűzte ki célul.

Ha bűnösnek találják az egykori alkalmazottat 10 évig terjedő börtönbüntetésre és negyedmilliós bírság megfizetésére számíthat.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.