Hirdetés

A Google Fotókkal vadászhatott terroristákra Gázában az izraeli hadsereg



|

Ártatlan civilek is áldozatul eshettek annak a defektes megfigyelési programnak, amiben a Google szolgáltatásának is epizódszerep jutott.

Hirdetés

Habár az ENSZ Biztonsági Tanácsa a napokban egy azonnali tűzszünetet követelő határozatot fogadott el a Gázai övezet kapcsán, e sorok írásakor nem látszik a remény arra, hogy ez valóban az október 7. óta dúló harcok felfüggesztéséhez vezethet, miközben a területet az uralma alatt tartó Hamász terrorcsoport szerint már több mint 30 ezer civil áldozata lehet a háborúnak, amit a szervezet Izrael elleni, mintegy 1200 emberéletet követelő túszejtő akciója váltott ki.

Akármire is jusson a nemzetközi politika, az nyilvánvaló, hogy ebben a konfliktusban is a civil lakosság szenved a leginkább, egy friss jelentés pedig azt állítja, hogy a megbízhatatlanul működő arcfelismerés is ront a helyzeten.

Hirdetés

A The New York Times nemrég egy hosszabb sztorit közölt arról, hogy az izraeli hadsereg egy helyi cég, a Corsight arcfelismerő szoftverét is alkalmazza a háborúban, amit kezdetben a több mint 250 elrabolt túsz megtalálására vetett be, később viszont gázai civileket is monitorozni kezdett vele a Hamásszal kapcsolatba hozható személyek azonosításának céljával.

A Corsight ígérete szerint ugyan a technológia akár úgy is képes felismerni az embereket, ha csak az arcuk kevesebb mint a fele látszik, ám a NYT a haderő egy tisztjével beszélve arról értesült, hogy a megoldás a gyakorlatban sokszor felsül a homályos, szemcsés vagy sérült arcok azonosításakor, ez pedig olyan esetekhez vezetett, amikor tévesen hoztak összefüggésbe civileket a terrorszervezettel.

A lapnak három tiszt is úgy nyilatkozott, hogy az izraeli hadsereg egy ponton a Google Fotókat is bevetette, amiről kiderült, hogy valójában  nagyobb hatékonysággal képes felismerni a célszemélyeket a Corsight célszoftverénél. Ez a beépített keresés funkciónak köszönhető, amellyel az ingyenes platform automatikusan megjelöli a bizonyos emberekről készült fotókat, így a hadsereg össze tudta vetni az ismert célszemélyeket ábrázoló képeit a megfigyelésből származó felvételekkel.

Az Engadget megkérdezte a Google-t az ügyben, a cég részéről pedig egy szóvivő is rámutatott, hogy a fotókeresés a képeink csoportosítására és a régi fotók átkutatására szolgál, önmagában nem alkalmas idegen személyek azonosítására. A New York Times jelentése szerint végül az izraeliek is továbbléptek, mert a Corsight megoldását személyre szabhatóbbnak találták.

Akármit is használjon azonban a haderő, a rendszer valóban nem tűnik tökéletesnek. A NYT egy gázai költőt is megszólaltatott, aki azt állítja, hogy izraeli katonák letartóztatták, amikor Egyiptomba próbált menekülni a családjával, majd napokon át faggatták és bántalmazták, míg végül váratlanul el nem engedték azzal a magyarázattal, hogy "tévedés történt".

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.