Hirdetés

A Google már a képekről is megmondja, hamisak-e



|

Egyre több internetes szereplő dolgozik azon, hogy ellehetetlenítse az álhíreket. A Google már nem csak a szöveges találatoknál jelez, ha ordító kamut talál.

Hirdetés

Az elmúlt időszak internetes trendjei közül is kitűnik az álhírek kérdésköre. Egyre többen kattannak rá arra a tényre, hogy a világháló bizony nem olyan, ahol kizárólag kőbe vésett, minden szempontból igazolt információk keringenek, hiszen akár egy közösségi bejegyzésből, blogból, vagy egy eztnemhiszedelpedigigaz.info jellegű barkács weboldalról is elindulhatnak olyan híresztelések, amelyeket aztán kellő mennyiségű megvezetett olvasó továbboszt és máris kész az újabb igazként tálalt nettó marhaság.

Hirdetés

A Google már több olyan funkciót beépített különböző szolgáltatásaiba, ami az efféle információk visszaszorítására szolgál, de most már a képkeresőjében is megjelentet egyértelmű jelzést arra, ha egy fotó manipulált, vagy olyasmire utal, ami ebben a formában nem igaz. Ezentúl a képek alatt nem csak rövid leírást és a forrás weboldal címét látjuk majd, hanem bizonyos esetekben egy "fact check" feliratot is (amely minden bizonnyal magyarul is megjelenik, de még nem tudni, pontosan milyen szövegezéssel).

Ha ezt a kis kiegészítést látjuk, érdemes rákattintani, mert valószínűleg valamilyen álhír vagy konteó leleplezése áll mögötte. Ilyenkor a felugró oldalon részletesebb leírást is láthatunk arról, hogy az adott kép miért nem a valóságot ábrázolja. Sokszor úgy fogjuk megtalálni ezt a kis kiegészítést, hogy a képkereső találati listájában ugyanazon képek között legalább egy ilyen "fact check" jelző látható, ami a többi hasonló fotó valóságtartalmát is kérdőre vonja.

Ebben segít az, hogy egyre több olyan oldal létezik, amely pont az efféle álhírek és közkeletű hoaxok leleplezésére szakosodott, a Google pedig összeköti az ezeken kibogozott információkat a kereső algoritmusával.

A funkciót folyamatosan kapcsolják be területenként és felhasználói csoportonként, szóval esélyesen még nem látszik mindenhol, de a közeljövőben már mindenkinél elérhető lesz, ha épp olyasmire keres képes formában, vajon van-e bizonyíték arra, hogy Mark Zuckerberg gyíkember, vagy lefotózták-e valóban Vlagyimir Putyint, ahogy vadon élő medvét teper le egyetlen kis heringgel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.