Hirdetés

A Google mesterséges intelligenciája mostantól szabadon garázdálkodhat az interneten



|

A keresőcég jelezte, hogy minden online tartalmat szabad prédának tekint a termékei fejlesztéséhez.

Hirdetés

Bár a Google mesterséges intelligenciája, a Google Bard óriási bakival kezdte a karrierjét, azóta is dinamikusan fejlődik, nemrég például már programozni is megtanult.

A mesterséges intelligenciákat lehetőleg minél nagyobb adatbázisok segítségével tréningezik, értelemszerűen, minél több adatot tud feldolgozni, annál hatékonyabbá, pontosabbá tud válni.

Hirdetés

A Google most ezt a megközelítést elvitte egészen a falig: nemrég ugyanis frissítette az adatvédelmi szabályozását, ennek eredményeként pedig előállt egy olyan helyzet, amely szerint a Google minden, az interneten elérhető tartalmat arra fog felhasználni, hogy a különféle MI-eszközeit fejlessze.

"A nyilvánosan elérhető információk segítségével tréningezzük a Google MI-modelljeit és olyan termékeket és szolgáltatásokat építünk a segítségével, mint a Google Fordító, a Google Bard és a Cloud AI"

- áll a cég új adatvédelmi szabályozásában.

A legjelentősebb változás, hogy a szöveg most már MI-modelleket emleget, míg korábban csak a nyelvi modellekről volt szó, amelyek a természetes beszédfeldolgozás elengedhetetlen részei. A szövegezés szerint mostantól bárki bármit töltsön is fel az internetre, ha az nyilvánosan elérhető, a Google MI-je végig fog menni rajta és feldolgozza a saját működésének fejlesztésére.

A mesterséges intelligencia fejlesztésével kapcsolatban ez újabb etikai aggályokat eredményezhet. Korábban ugyanis már komoly fejtörést okozott a jogászoknak a különféle MI-k működése, a szerzői jogok vagy épp a plágiumok fényében. Az is fontos kérdés, hogy a nyílt internetet pásztázó mesterséges intelligenciák hogyan fognak tudni különbséget tenni a valós információk és az álhírek, esetleg szándékosan hamis adatok, illetve a paródiák között. Nemrég egy amerikai ügyvéd a saját kárán tapasztalhatta meg, milyen veszélyei vannak a mesterséges intelligenciának, ugyanis a ChatGPT egész egyszerűen kitalált olyan nem létező jogi eseteket, amelyeket egy adott bírósági ügyben bizonyítékként próbáltak felhasználni.

A ChatGPT korai verziói nem fértek hozzá a nyílt internethez, így a tudásuk a 2021-es információknál véget ért. A Google viszont most teljes hozzáférést adott a saját MI-jének a nyílt internet pásztázására.

A hasonló ügyeskedések megakadályozására bizonyos közösségi platformok, például a Twitter és a Redit máris korlátozták a tartalmukhoz való hozzáférést, a humán felhasználók nagy bánatára.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.