Hirdetés

A Google ráengedi a világra a mesterséges intelligenciáját, de Európa nem kap belőle



|

A keresőcég óvatos, egyelőre kivárásra játszanak az öreg kontinensen.

Hirdetés

A múlt heti Google I/O fejlesztői konferencia során nagy csokor bejelentésnek örülhettek a technológia rajongói: a holografikus kommunikációtól az Android legújabb fejlesztésein át, természetesen a mesterséges intelligenciával kapcsolatos új fejlesztésekig tartott a sor.

Utóbbival kapcsolatban elhangzott, hogy a cég által fejlesztett mesterséges intelligencia már a fotóinkhoz is hozzúnyúlhat majd, de a bemutatóján jókorát bakizó, azóta is gőzerővel fejlesztett chatbot, a Google Bard is szóba került.

Hirdetés

Szintén az I/O-n jelentették be, hogy megszűnt a Google Bard várólistája, a szolgáltatás ma már a világ 180 országában elérhető. Ennek sokan örülhetnek, kivéve azok, akik az Európai Unió területén élnek, az EU ugyanis nem szerepel a Bard jelenlegi szolgáltatási területei között.

A Google nem igazán feszegette, hogy ennek mi az oka, de valószínűsíthető, hogy az OpenAI saját csevegőrobotjával, a ChatGPT-vel szembeni európai reakciók késztették erre a lépésre a keresőcég vezetőit.

Az Európai Unióban jelenleg is dolgoznak a mesterséges intelligenciákat szabályozó törvénycsomagon, amelyet várhatóan a június 14-re kitűzött plenáris ülésen vitat majd meg az Európai Parlament. Valószínű, hogy ezt mindenképpen meg fogja várni a Google és az eredmény fényében dönt majd a további lépésekről.

Egyelőre még céldátumot sem közöltek a Bard európai érkezésével kapcsolatban, csupán annyit mondtak, hogy a cég "fokozatosan terjeszti ki a szolgáltatás által lefedett országok és területek listáját, olyan módon, ahogy az megfelel a helyi törvényeknek és a mesterséges intelligenciára vonatkozó előírásoknak".

A Google fejlesztői konferenciáján a Bard-dal kapcsolatban közölték, hogy a cég saját chatbotja már a Google legújabb LLM-jén, azaz nagyméretű nyelvi modelljén (large language model), a PaLM2-n fut. Sissie Hsiao, a Bard és a Google Assistant fejlesztéséért felelős alelnök azt is elárulta, hogy a Bard már 20 programnyelvben is jártas, ezért meg lehet kérni, hogy például C++, Python vagy JavaScript kódokat ellenőrizzen.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.