Hirdetés

A Google szeretné megszívatni az iMessage-et a kapuőr tisztséggel, de mit is jelent ez?



|

Az Európai Bizottság már vizsgálja annak a lehetőségét, hogy a DMA hatálya alá vonható-e az Apple üzenetküldő platformja.

Hirdetés

Mint ismeretes az Európai Tanács és az Európai Bizottság javaslatára hosszú előkészítést követően 2023 márciusában fogadták el egyhangúan a tagországok a digitális szolgáltatásokat és piacokat szabályozni szándékozó törvénycsomagot, a Digital Marks Actet (DMA). A törvény megteremti a digitális óriásvállalatok európai színtéren és jogi környezetben történő működésének kereteit. A szabályozás szándéka méltányosabb helyzet kialakítása és a verseny fokozása az ágazat működésében. Ezzel párhuzamosan a törvény hatálya alá tartozó nagyvállalatokat úgynevezett kapuőri szereppel ruházza fel a DMA.

Ez annyit tesz, hogy a kérdéses piaci szereplőket kötelezi a törvény egy sor olyan szabály betartására, amelyek kizárják a tisztességtelen előnyök kihasználását a fairplay jegyében. Ezek közé sorolható az egyszerű leiratkozás biztosítása, a felhasználók adatainak védelme, de az üzenetküldők átjárhatóságának, interoperabilitásának biztosítása is.

Hirdetés

A Bizottság egy ideje már feni a fogát a iMessage-re, az iPhone üzenetküldőjére is. A cupertinóiak ez idáig sikerrel mozogtak ki az ilyen szabályozások alól, de most úgy tűnik, nincs tovább, legalábbis Európában. A Google régóta könyörög az Apple-nek, hogy üzenetküldőjében álljon át az Androiddal kompatibilis RCS szabványra, de ez idáig nem sikerült ezt elérnie.

Az Apple eddig úgy kerülte el a kapuőr szerepét és az azzal járó kötelezettségeket, hogy nincs 45 millió havi aktív felhasználója az Unióban, ez ugyanis a törvény által megszabott küszöbérték, ami már kötelezné erre. A szabályozó hatóságok jelenleg vizsgálódnak, és februárig van idejük dönteni arról, hogy az iMessage csatlakozik-e a Meta WhatsApp és Messenger alkalmazásaihoz ilyen tekintetben. Az összes nagyobb piaci résztvevő, vállalatok és szolgáltatók ezt várják el a bizottságtól.

Közben az optimista Google már fel is készült erre a lehetőségre, és júliusban bejelentette, hogy támogatja az interoperábilis, végponttól végpontig titkosított kommunikációs szabványt. Ezt biztosítandó az Androidba és a Google Messagesbe is integrálta az ezt biztosító MLS protokollt. A szabályozás természetesen csak az Európai Unióra vonatkozik, így a világ többi részén a jövőben is megmosolyogják majd az iPhone-osok az androidos társaiktól érkezett zöld buborékos üzeneteket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.