Hirdetés

A Google volt vezérigazgatója saját gyártású drónokkal támogatná az ukránok küzdelmét



|

Eric Schmidt titokzatos startupja mesterséges intelligenciával támogatott kütyükkel szeretne segíteni.

Hirdetés

Lassan két éve annak, hogy Oroszország, átlépve az Ukrajnával közös határát, területfoglaló háborúba kezdett északkeleti szomszédainkkal. Az ukrán csapatok az összecsapások kezdete óta jelentős segítséget kapnak az Egyesült Államoktól és az Európai Uniótól. A harc végkimenetele egyelőre nem látható, de a jelentős orosz túlerő ellenére mindig akad újabb segítség pénz, fegyerszállítmány vagy egyéb hadászati eszközök formájában.

A segítők sorába szeretne most beállni Eric Schmidt, aki az akkor még alig harmincas Google-alapító párost segítette tapasztalatával és szakértelmével majd két évtizeden keresztül.

A szakember egy sor technológiai vállalatnál dolgozott a '80-as, '90-es években, mielőtt a keresőóriást alapító Sergey Brin és Larry Page felkérésére elnök-vezérigazgatóként vállalt feladatot az induló cég élén. 

Hirdetés

Mióta végleg felállt a Google vezetőségéből, Schmidtet afféle összekötőként emlegetik a technológia világa és az USA védelmi minisztériuma között. Ő vezette például azt a bizottságot, amelyik az AI használatát vizsgálta ki nemzetbiztonsági szempontból, valamint cikkeket sőt, könyvet is írt a mesterséges intelligencia által támogatott drónok hadászati bevetésének jelentőségéről.

Sajtóértesülések szerint Schmidt részt vett a White Stork (fehér gólya) néven létrejött cég alapításában, amely az ukán hadseregnek fog önmegsemmisítő drónokat gyártani. A cég neve is utal Ukrajnára, hiszen a fehér gólya egyfajta szimbóluma, nemzeti állata a háborúban álló országnak.

Ezek a viszonylag olcsó, körülbelül kétszázezer forintos eszközök kis mennyiségű robbanóanyagot szállítva képesek megközelíteni vagy akár üldözni célpontjukat. A mesterséges intelligencia segít a kütyünek abban, hogy beazonosítsa a célpontot, megjelölje az útvonalat, mindezt úgy, hogy közben felismeri és kikerüli az ellenség védelmi rendszereit.

Schmidt úgy gondolja, hogy Ukrajna akár egymillió ilyen eszközt is vásárolhat a White Storktól idén. Egyre többször van terítéken mostanság az AI és a hadipar lehetséges jövőbeli kapcsolata. Az OpenAI is átírta nemrégiben a ChatGPT felhasználási feltételeit, mely szerint a jövőben bizonyos szigorú feltételek mellett a platform is használható hadászattal összefüggő alkalmazásokhoz.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.