Hirdetés

A Gyűrűk Ura buktatott le egy fiatalt, aki több száz swatting támadásért felel



|

Súlyos vádakkal kell szembenéznie egy amerikai tinédzsernek.

Hirdetés

Egy profi Valorant-streamer esete mindössze néhány hete bizonyította, hogy sajnos továbbra sem látszik elmúlni az ún. swatting-jelenség, melynek során ismeretlen tettesek nekik nem szimpatikus emberek házához küldik ki a rendőrséget, valamilyen súlyos veszélyhelyzetet színlelve, hogy azok minél nagyobb erővel vonuljanak ki a helyszínre. Az évek során több halálesetet is okozó swattolást ugyan súlyos bűncselekményként kezelik a hatóságok, ám ez az újra és újra bekövetkező támadások alapján nem bír különösen nagy visszatartó erővel. Ékes példa erre az az amerikai tinédzser is, akit néhány napja tartóztattak le, és akár több száz ilyen támadáshoz is köze lehetett.

A Wired beszámolója szerint a kaliforniai Lancasterből származó Alan Winston Filion csuklóján január 18-án kattant a bilincs, és most négy bűncselekmény vádjával is szembe kell néznie a floridai Seminole megyében. Ezekből három különböző bűnüldöző szerveknél tett hamis bejelentésekkel kapcsolatos, egy szerint pedig a 17 éves fiatal jogtalanul használt fel egy kétirányú rádiót egy olyan "terrorcselekmény elősegítése vagy előmozdítása" céljából, amely faji, vallási vagy más karakterjegyek alapján célzott embereket.

Hirdetés

Az ügyben illetékes floridai ügyészek szerint Filionnak több száz swattoláshoz és bombafenyegetéshez lehet köze, az eljárásban viszont csak egyetlen ilyen eset kerül konkrét említésre: egy tavaly májusi swatting-támadás a floridai Masjid Al Hayy mecset ellen. A Wired cikkéből emellett az is kiderül, hogy az elkövetőt lényegében A Gyűrűk Ura iránt érzett rajongása buktatta le.

A több hatóságot és egy magándetektívet is megmozgató nyomozás során ugyanis úgy sikerült eljutni Filionhoz, hogy az interneten több helyen is J.R.R. Tolkien fantasy művéhez kapcsolódó nevek mögé bújt: egy swatting-témájú Telegram-csatornát például "Nazgul Swattings" néven futtatott, egy Discord-fiókján "Dushatarnak" hívta magát és egy Nazgul volt a profilképe, illetve általában véve is előszeretettel használt szavakat a legendás brit író által megalkotott fekete nyelvből.

A nyomozás résztvevői végül sikerrel összekötötték ezeket az aktivitásokat, a YouTube-tól és a Discordtól kikért adatok alapján pedig mind ugyanahhoz a lancasteri IP-címhez kapcsolódott. Az FBI végül július 15-én tartott házkutatást Filion otthonában, melynek során több, a swatting-támadásokhoz használt eszközt is lefoglaltak. Arról a Wirednek sincs tudomása, hogy végül miért csak idén januárban vették őrizetbe a tinédzsert, most viszont letartóztatásban várja az ítéletet.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.