Hirdetés

A Huawei egyik lengyel igazgatóját is letartóztatták



|

A lengyel hírszerzési ügynökség letartóztatta a Huawei egyik lengyel igazgatóját: a vád szerint a kínai titkosszolgálattal működött együtt.

Hirdetés

Úgy tűnik, hogy a Huawei ügye ahelyett, hogy rendeződne, egyre csak bonyolultabb lesz. Először Amerikában tiltották meg a cégnek, hogy forgalmazza a zászlóshajóit. Később az amerikai vezetés már arra figyelmeztette a szövetségeseit, hogy tiltsák be a Huawei eszközöket. Aztán Kanadában letartóztatták a Huawei pénzügyi igazgatóját, Meng Wanzhout, aki egyben az alapító lánya is. Állítólag segédkezett abban, hogy illegális felszereléseket adjanak el Iránnak. Most pedig itt a második letartóztatás: ezúttal Lengyelországban kapcsolták le a Huawei egyik igazgatóját, kémkedés vádjával. 

Hirdetés

A lengyel hírszerzési ügynökség letartóztatta a lengyelországi Huawei értékesítési igazgatóját, Weijing W-t. Állítólag ő a kínai titkosszolgálatnak dolgozott. Szintén letartóztatták az ABW korábbi tisztjét, Piotr D-t (akitől 2011-ben feltételezett korrupciós ügyek miatt váltak meg). Elvileg neki is köze volt a kínai különleges erőkhöz. A két férfi akár 10 év börtönbüntetést is kaphat. 

Piotr D az ABW-nél töltött ideje alatt fontos információkhoz fért hozzá, köztük egy olyan rendszerhez, ami az ország legfontosabb embereihez juttat el titkos információkat. Azt nem tudni, hogy mi köze volt az illetőnek a Huaweihez. 

Miközben Donald Trump nemzetbiztonsági tanácsadója, John Bolton amiatt aggódik, hogy kínai telekommunikációs eszközöket használnak az érzékeny szektorokban, addig egy másik vélemény szerint mindenki aggódik a szellemi tulajdon ellopása miatt, és azért, hogy Kína hírszerzésre használja a kínai telekomcégeket. Izrael szintén aggodalmát fejezte ki - 2016-ban pedig arról írt egy helyi lap, hogy íratlan szabály, hogy nem használnak Huawei technológiát a biztonság érdekében. 

Ezzel párhuzamosan a Huawei Amerikában, Kaliforniában lévő kutatás-fejlesztési részlegétől (Futurewei Technologies) megtagadták az exportlicenceket. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.