Hirdetés

A Huawei is elektromos autót fejleszthet



|

A mobilos üzletágát sújtó szankciók a négykerekűek piaca felé terelhetik a kínai gyártót.

Hirdetés

Ahogy azt néhány napja is megírtuk, a 2019-ben bevezetett amerikai szankciók komoly sebet ejtettek a Huawei mobilos eredményein: a kínai óriás az idén 60%-kal kevesebb alkatrészre tart igényt a beszállítóitól, ami a gyakorlatban 70-80 millió legyártott telefont jelenthet a tavalyi 189 millió helyett.  

A Reuters friss jelentése szerint azonban a Huawei már javában keresi a lehetőségeket a cég tevékenységének diverzifikálására, s az egyik menekülőutat az elektromos autókban látják. A hírügynökség névtelen forrásai úgy tudják, hogy a folyamat jelenleg a tervezésnél és a beszállítói tárgyalásoknál tart, de akár már az idén leleplezhetik az első, Huawei néven kínált modelleket.

Hirdetés

Az új projektet állítólag az a Richard Yu vezeti, aki a fogyasztói üzletág főnökeként hatalmas szerepet játszott a cég mobilpiaci diadalmenetében is. A vállalat állítólag az autók esetében is a szélesebb tömegeket célozza majd, ezért kifejezetten "ésszerű" árazású négykerekűekre számíthatunk tőlük. A Reuters arról is beszámolt, hogy a Huawei már több autógyárral is felvette a kapcsolatot partnerséget keresve, köztük az állami tulajdonú Changan Automobillal és a BluePark New Energy Techologyval.

Habár az e-autók piacán felbukkanó Huawei izgalmas elképzelésnek hangzik, egyelőre nem árt visszafogottan kezelni a pletykát, a cég szóvivője ugyanis tagadja az EV-tervek létezését.

"A Huawei nem autógyár. Az információs és kommunikációs technológia révén azonban szeretnénk digitális autó-orientált és új hozzáadott alkatrész-szolgáltatóvá válni, hogy az autógyártók jobb járműveket készíthessenek."

- mondta a meg nem nevezett szóvivő.

Az is elképzelhető tehát, hogy a Reuters forrásai túl sokat látnak bele a Huawei autóipari puhatolózásaiba, s valójában teljesen más együttműködésről van szó. Ha pedig így van, a kínai cég kezet foghat az Apple-lel, akik körül évek óta megy a találgatás az almás autót illetően, legutóbb például a Hyunday-jal és a KIA-val hírbe hozva őket.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.