Hirdetés

A jogvédők szeretnék levadászni az összes torrentoldalt, egyelőre azt remélik, hogy a legtöbb önként feladja



|

A most közzétett "Wanted"-listától azt reméli az ACE, hogy a rajta szereplők közül sokan még a harc előtt visszavonulót fújnak.

Hirdetés

Habár a kizárólagosan hagyományos tévézésen szocializálódott réteget tényleg a legidősebb korosztály tagjai alkotják, egy másik alternatív médiafogyasztási mód preferálói, még sokáig köztünk lesznek. Ezt pedig a 2000-es években elterjedt bittorrent fájlcserélő protokollt használók. Habár van átfedés a két csoport között, a torrentezőket jobbára a 30-50-es korosztályképviselői alkotják.

Az elmúlt két évtizedben gigászi ám reménytelennek tűnő küzdelmet folytattak a tartalomgyártók és a torrentoldalak, gondoljunk csak a svéd csoda, a Piratebay történetére, ami bár intenzív támadásnak volt kitéve a 2010-es években, a mai napig működik. Ha néha sikerül is leszedni egy-egy oldalt, az jó eséllyel új domain-nevet választva rövidesen újra elérhetővé válik.

Hirdetés

Az amerikai ACE (Alliance for Creativity and Entertainment) most egy új kampányba kezdett a kalóz-oldalak ellen. Az ünnepek alatt sikeresen elcsíptek és lekapcsoltak több neves torrentoldalt is, köztük az ahaseries.com és az uhuseries.com is elesett. Azóta ezek nyitólapján egy üzenet jelenik meg arról, hogy világszerte tucatnyi legális szolgáltató kínálata áll az érdeklődők szolgálatára.

"Nézze meg legálisan!"

-áll az üzenetben.

Emellet megosztott üzenetében az ACE egy terjedelmes listát azokról a szolgáltatókról is, amelyeket a 2024-es évben hasonló szankciók fenyegetnek. Bár a figyelmeztetés valós, az ACE saját bevallása szerint is önkorlátozást vár eredményként, vagyis szeretnék, ha a "megfenyegetett" torrentoldalak egy része legalább, beijedve a várható következményektől és a harctól felszámolná online üzletét.

Erre volt már példa a közelmúltban. A CompucaliTV.org üzemeltetői nem rég egy közleményt adtak arról ki, hogy bezárják az oldalt. Azzal érvelnek üzenetükben, hogy nem éri már meg a küzdelem. 

A most indult kampány már nem az első a sorban, és valóban fel tud mutatni trófeaként részeredményeket, de abban biztosak lehetünk, hogy ezzel a történetnek még koránt sincs vége.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.