Hirdetés

A kapzsiság által hajtott infláció is versenyben volt, de más lett az év szava 2023-ban



|

Olyan kifejezéseket nyomott még le az idei győztes, mint a nepo baby és a deinfluencin.

Hirdetés

Régi hagyomány már, hogy a HarperCollins kiadó által gondozott Collins szótár szerkesztői minden évben díjazzák az adott esztendő legfontosabbnak ítélt kifejezését, ugyanakkor azt nem állíthatnánk, hogy egyedülálló kezdeményezésről lenne szó, mivel az Oxford és a Cambridge is meg szokta nevezni a saját favoritját. Az év szavának kiválasztásakor egyébként olyan szempontokat is figyelembe vettek, hogy azok hogyan gazdagítják a folyamatosan fejlődő angol nyelvet, valamint miként tükrözik a kifejezések használóinak aggodalmait, a rövid lista pedig a sajtókiadványok, honlapok és a közösségi média alapos átfésülése után állt össze.

Az utóbbin helyet kapott például a celebek gyermekeire használt nepo baby kifejezés, amit azokra alkalmaznak, akik saját tehetségük helyett szüleik hírnevének köszönhetik sikerüket, kapnak olyan lehetőséget, illetve kerülnek olyan pozícióba, amiért egy mezei halandónak rengeteget kell küzdenie, és így indulnak el a karrierépítés útján.

Hirdetés

Szintén felkapott volt idén a deinfluencing szó is, ami azt helyzetet takarja, amikor az ún. véleményvezérek nem rábeszélni akarnak minket valamire, hanem épp ellenkezőleg, eltántorítanának egy termék kipróbálásától, megvásárlásától. De ugyancsak esélyes volt a végső győzelemre a greed (kapzsiság) és inflation (infláció) szavakat összemosó greedflation, amelynek születése mögött az Magyarországon is felmerült gyanú bujkált, hogy a kereskedők szándékosan emelték az indokoltnál is nagyobb mértékben az árakat, hogy profitrátájuk a korábbi szinten maradjon, vagy akár még növekedjék is.

A befutó azonban végül az AI (artificial intelligence) betűszó lett, ami annak tükrében, hogy idén még a csapból is az AI-alapú szolgáltatások, kép- és szöveggeneráló algoritmusok folytak, valamint ha nem a mesterséges intelligenciában rejlő potenciállal foglalkozott a sajtó, akkor annak lehetséges kockázataival cidriztette a megélhetésük miatt aggódó embereket.

Tavaly egyébként a premakrízist választotta az év szavának a Collins szótár, előtte az NFT-t, egy évvel korábban, 2020-ban pedig a lockdown, azaz lezárás kifejezést ami emberek milliárdjainak vált közös élményévé a koronavírus-járvány okán.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.