Hirdetés

A katonáknak nagyon nem jön be a Microsoft AR-sisakja



|

"Meg is ölhettek volna minket" - véli egy katona a speciális HoloLens 2-ről, ami nem teljesít jól az első harctéri teszteken.

Hirdetés

A Microsoft még tavaly árprilisban harangozta be, hogy egy zsíros üzletet ütött nyélbe az Egyesül Államok hadseregével, melynek értelmében 10 év alatt 120 ezer HoloLens 2 kiterjesztett valóság (Augmented Reality, AR) sisakot szállíthat a katonáknak, 22 milliárd dollár értékben.

A speciálisan átalakított eszközök Integrált Vizuális Kiterjesztési Rendszer (IVAS) néven futnak, és a várakozások szerint új generációs éjjellátási és helyzetfelismerési képességeket biztosítanak, amely a kiképzésben és az éles bevetéseken is hatékonyabbá teszik az egységek helyzetfelismerését, célmegjelölését és döntéshozatalát. A kiszivárgott teszteredmények szerint viszont egyelőre még odébb van a futurisztikus hadviselés kora.

Hirdetés

A Bloomberg és a The Insider párhuzamosan jutottak hozzá az IVAS-szal kapcsolatos tapasztalatokról szóló belső jelentéshez, amelyből meglehetősen negatív kép rajzolódik ki a HoloLens 2 hadászati teljesítményéről. A The Insider szerint egy katona például úgy vélte, hogy az AR-sisak "meg is ölhette volna" őket, mivel több száz méterről is látszik a kijelző fénye.  

A Bloomberg pedig májusban és júniusban lezajlott teszt kapcsán írja, hogy a katonák egy része hányingerrel, fejfájással és a szemei elfáradásával küzdött az IVAS használata közben, a "küldetést befolyásoló fizikai problémák" elszenvedőinek 80%-a pedig kevesebb, mint 3 óra alatt került ebbe a kellemetlen állapotba. A katonák emellett arra is panaszkodtak, hogy a hardver hátráltatja a mozgást és szűkíti a látómezőt.

A The Insider jelentésében az is szerepel, hogy a Microsoft egy névtelen alkalmazottja szerint a HoloLens 2 6-ból 5 "működési demonstrációs értékelésen" elvérzett. A Bloombergnél pedig azt olvashatjuk, hogy a hadsereg szerint az AR-sisak elfogadottsága "alacsony maradt" a katonák körében, akik szerint az eszköz nem járul hozzá a küldetések sikeres teljesítéséhez szükséges képességeikhez.

A redmondiak számára ugyanakkor reménykeltő lehet, hogy a hadsereg beszámolója alapján az IVAS-rendszer javította a navigációt és a csapatmozgások koordinációját. A szivárgás kapcsán maga a haderő is megszólalt, a The Insiderhez eljuttatott közleményben úgy nyilatkozva, hogy a felvetett problémák orvoslása érdekében módosítják az IVAS-program menetrendjét. A Microsoft ezzel párhuzamosan a Bloomberggel közölte, hogy továbbra is folyik a hadseregnek szánt HoloLens 2-k gyártása és szállítása.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.