Hirdetés

A kiberbűnözés az ünnepek alatt is komoly veszélyt jelent - ezeket a tanácsokat fogadd meg, ha gondtalan karácsonyt akarsz



|

Podcast különkiadással és hasznos tippgyűjteménnyel készült az SZTFH az ünnepekre.

Hirdetés

Hiba lenne abba a hitbe ringatni magunkat, hogy a kiberbűnözők karácsony közeledtével hirtelen szelíd báránnyá, fehér kalapos hackerekké válnak, vagy legalább szünetet tartanak, és néhány napig nem próbálják válogatott módszerekkel megszerezni adatainkat, kicsalni pénzünket. Sőt, éppen ellenkezőleg, mivel az évnek ebben a szakában jellemzően többen és többet vásárolunk online, mint máskor, még nagyobb a valószínűsége hogy mi magunk is célponttá váljunk.

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága is arra figyelmeztet, hogy a november vége és január eleje közti időszakban a szokásosnál is aktívabbak a kiberbűnözők, ilyenkor globális szinten az online csalások száma az ötszörösére nő. Továbbá emlékeztet, hogy Magyarországon, ahol az internethasználók 74 százaléka már legalább egy alkalommal vásárolt webáruházból, naponta átlagosan 75 millió forintnyi kárt okoznak a bankkártyákkal és bankszámlákkal kapcsolatos csalások, és minden ötödik felhasználó érintett lehet adathalászatban vagy online csalásban.

Hirdetés

Ilyentájt elárasztják az internetet a kedvezményes ajánlatok, melyek egy része mögött kiberbűnözők állnak - hívja fel rá a figyelmet az SZTFH. Influenszerek, hírességek, ismert márkák és termékeik mögé bújva, azokat csalinak használva keltik a hitelesség látszatát. Az e-mailben küldött és a közösségi médiában terjesztett visszautasíthatatlan ajánlatok kamu weboldalakra, webshopokra irányítanak, ahol egy szempillantás alatt ellopják adatainkat. Gyakran alkalmazott trükk még hivatalos szerveknek, szolgáltatóknak, jótékonysági szervezeteknek, esetleg cégek toborzó munkatársainak adják ki magukat.

Éppen ezért az SZTFH egy 13 tippet tartalmazó kisokost készített, amit a hatóság oldaláról lehet letölteni PDF formátumban. S bár ezek a tanácsok maguktól értetődőnek tűnhetnek, a világháló dolgaiban járatlan, annak árnyoldalait nem ismerő felhasználóknak rengeteget segíthetnek.

  1. Megbízható oldalakról vásároljunk!
  2. Ellenőrizzük az online áruházat!
  3. Vigyázzunk a hamis webshopokkal!
  4. Nézzük meg az online áruház értékeléseit!
  5. Ne kattintsunk ismeretlen hirdetésekre!
  6. Ami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az általában nem az.
  7. Fizessünk biztonságosan és utánvéttel!
  8. Legyünk óvatosak az üdvözlőlapokkal!
  9. Az ajándékkártyák mindig jól jönnek, nem? NEM!
  10. Jónak lenni jó, főleg ha jó helyen tesszük.
  11. A jó jelszó mindig jól jön, nem csak karácsonykor.
  12. Kapcsoljuk be az MFA-t! Hogy mit?
  13. Szia, Uram! Egy jó állás érdekel?

Ezzel párhuzamosan az SZTFH Minden Kiberül podcastje egy, a témába vágó különkiadással is jelentkezett A tét TE vagy! címmel, melyet a podcast gyűjtőoldalán éppúgy meg tudsz hallgatni, mint a népszerű lejátszókon.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.