Hirdetés

A kínai média cáfolja, hogy az Apple titkos egyezséget kötött az állami hatóságokkal



|

275 milliárd dolláros üzletről szóló hírek kaptak szárnyra, ám az állami média szerint nincs itt semmi látnivaló.

Hirdetés

Az utóbbi időben egyre több, Kínát elítélő hang jelenik meg a nemzetközi közvéleményben az olyan ügyek kapcsán, mint az ujgur kisebbség átnevelőtáborokba kényszerítése, Hong-Kong függetlenségének megnyirbálása vagy Tajvan nyomás alá helyezése.

A magát progresszív cégként beállító Apple számára ezért különösen kínos a The Information napokban publikált jelentése, mely szerint a CEO Tim Cook 2016-ban személyesen járta ki a kínai hatóságoknál, hogy 275 milliárd dollárnyi befektetésért és az állam előírásainak garantált betartásáért cserébe nyugodtan nyomulhassanak a hatalmas ország piacán.  

Hirdetés

Az elmúlt években pedig valóban zavartalan volt az Apple helyi üzletmenete, míg az egyre erősebbé váló Huaweit simán kigolyózták az Egyesült Államokból. A cupertinóiak eközben számos jelentős befektetést is végrehajtottak Kínában:  a fuvarszervező Didi Chuxing vállalatba például 1 milliárd dollárral szálltak be, országszerte pedig  több kutatás-fejlesztési központot is létrehoztak.  

A The Information szerint a megállapodás eredetileg 5 évre szólt, így az idén kifutott volna, ám szerepel benne egy kitétel, hogy amennyiben egyik fél sem ellenzi, automatikusan meghosszabbodik 2022 májusáig.

A kínai média azóta nagy erőkkel igyekszik cáfolni a sztorit. A hongkongi South China Morning Post beszámolója arról ír, hogy az állami kézben lévő Global Times véleménycikke lényegében Kína-ellenes támadásnak titulálta az Apple és az ország és kapcsolatairól szóló beszámolót. A vélhetően központilag diktált kommentár megfogalmazása szerint valójában a sinofóbia, azaz az ázsiaiak iránt érzett idegengyűlölet áll a háttérben.

"Ha az amerikai vállalatokat arra kényszerítjük, hogy leváljanak Kínáról, azzal arra kényszerítjük őket, hogy leváljanak a lehetőségekről és a nyereségről."

- írja a Global Times cikke, amit Kína-szerte több hírszolgáltató is átvett. Az újság többek között azzal igyekszik cáfolni az Apple-lel kötött megállapodás hírét, hogy egy ekkora befektetést nem lehetett volna észrevétlenül végrehajtani.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.