Hirdetés

A korábbi iPhone-okkal sem menekülhetsz a brutális drágulás elől



|

Az Apple több termékének is drasztikusan megemelkedett az ára Magyarországon, ami furcsa helyzetet eredményezett.

Hirdetés

Az Apple tegnap este leplezte le az iPhone 14-szériát, amely a várakozásoknak megfelelően négy eltérő modell (14, 14 Plus, 14 Pro, 14 Pro Max) formájában támadja a piacokat. Habár a pletykák alapján sokan számítottak rá, a cupertinóiak végül nem emelték meg a dollárban kifejezett árakat, Magyarországon viszont egy egészen brutális drágulás sújtja a vásárlókat.

Ennek oka a gyenge forintban és a hazai adókban keresendő. Az Apple úgy számol, hogy az amerikai nettó árakat átváltja euróra, majd azt forintra, hozzáadva a 27%-os rekord magas áfát és az Artisjusnak fizetendő sarcot. Így aztán a hazai vásárlók duplán buknak, mivel az euróhoz képest megerősödött dollár is növeli a végösszeget.

Hirdetés

A fentiek folyományaként bekövetkezett drágulás azt a furcsa helyzetet idézte elő, hogy ma már a 2 éves iPhone 12-ért is jóval többet kell fizetnünk, mint egészen tegnap estig a tavaly megjelent iPhone 13-ért. A jelenleg kapható almás mobilok árai a következőként alakultak:

  • iPhone 12 64 GB: 289 990 Ft > 339 990 Ft
  • iPhone 13 128 GB: 334 990 Ft > 389 000 Ft
  • iPhone SE 64 GB: 194 990 Ft > 239 990 Ft

Magyarán bölcsen jártak el, akik nem halogatták a vásárlást, a korábbi modellek ugyanis most mind jóval drágábban kaphatók, ami persze a használtpiaci árakra is hatással lesz. Ez különösen pikáns annak fényében, hogy dollárban még csökkent is (50-100 dollárral) a régebbi mobilok ára. Az új iPhone-ra vágyók helyzetét pedig az is megnehezíti, hogy teljesen kiesett a kínálatból az iPhone 11, amelyet tegnap estig még 219 990 forintért lehetett behúzni a még mindig izmos A13 Bionic chippel, 6,1 hüvelykes kijelzővel és dupla kamerával.

Az áremelés másik figyelemre méltó eredménye, hogy sokkal csábítóbb lett a hanyatló nyugaton beszerezni a készülékeket, ott ugyanis még a 400 forint körüli euró ellenére is olcsóbban juthatunk hozzájuk. A legkézenfekvőbb példa a könnyen elérhető Bécs, ahol a Kärtner Straßén található hivatalos Apple-boltban 1299 euróért, vagyis kb. 514 ezer forintért húzhatjuk be a 128 GB-os iPhone 14 Prót, szemben a hazai 569 990 forintos hivatalos árral. Ez a különbség már akkor is megéri, ha egy 15 liter benzint fogyasztó V8-assal ruccanunk ki Budapestről, vagy ha a készüléknek is külön első osztályú jegyet váltunk az ÖBB Railjetre.

Mindent összegezve tehát nem kellemes most magyar Apple-vásárlónak lenni, ami végső soron egészen biztosan a szürkeimport és a seftelő apróhirdetők irányába tereli majd az iPhone-ra vágyókat. Az áremelés ráadásul több termékkategóriát is érint, az aktuális Apple Watch (Series 8) például 209 990 forintról indul, míg a Series 7-ért "csak" 159 990 forintot kértek, de a második generációs AirPods 3 is drágább lett 15 ezer forinttal (74 990 helyett 89 990 Ft).

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.pcwplus.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.